Låt utemöblerna stå ute

29 oktober, 2018
Kategori:

Nu när höstvindarna susar och snön på många håll i landet täcker trädgården med snö är det lätt att skynda sig för att hinna plocka in utemöblerna i förrådet, i garaget eller i källaren. Vi har lärt oss att utemöblerna ska in med tidsomställningen (vintertid) och trädgården ska bli en vilsam plats i grannskapet där inget händer förrän framåt vårkanten. I år är det dags att ändra på det och njuta av trädgården året om.

Låt utemöblerna stå kvar utomhus för att kunna njuta av trädgården året om.
Dofterna, ljuset och kylan är underbar i trädgården sent på året.

Det finns inget bättre än att göra upp en eld i trädgården mitt i smällkalla vintern och grilla korv när alla andra sitter inomhus och huttrar framför tv:n. Ställ ut grillen och använd den året om, skaffa en eldkorg eller bygg en liten eldstad i trädgården för att kunna elda året om. Ju mer man använder trädgården desto fler tips och idéer frodas.

Skaffa en grill som tål att stå ute (som inte rostar) och använd den året om.

Utemöbler som tål att stå ute

Bästa tipset är att skaffa saker som håller. Svenska utemöbler, målade eller trärena, i svenska träslag som tillverkats i Sverige är visserligen dyrare än dito möbler från Kina, men hållbarheten och miljöpåverkan är betydligt bättre i möbler som tillverkats på hemmaplan.

Skaffa utemöbler som tål att stå ute året om. Och använd dem – varför inte för att dricka varm choklad mitt i vintern?

Dessutom är svenska tillverkare måna om att göra möbler som håller och väljer vanligtvis bra råvaror i hållbara träslag. Även moderna plastmaterial, eller klassiska järnmöbler kan vara ett bra alternativ i trädgården. Huvudsaken är att möblerna klarar vinterns påfrestande klimat.

En ensam stol eller hammock med tak

Vilken typ av utemöbel som du väljer att låta stå ute är en smaksak. Huvudsaken är att möbeln fungerar för att ta en kaffe så fort solen sticker fram eller läsa morgontidningen efter löpturen under vinterhalvåret. Jag älskar att kunna hitta de små stunderna och njuta av trädgården året om.

En hammock med tak gör att du kan sitta ute även när det duggar.

Om du dessutom fortsätter att odla och sår bladgrönsaker så här på senhösten (eller mitt i vintern) kan en ensam stol i köksträdgården bli ett härligt sätt att njuta av trädgårdens skörd året om. Vill du inte låta finmöblerna stå ute kan en helt vanlig pinnstol funka minst lika bra. Du vet en sådan där stol som du köper på loppis för en tia.

Solen sipprar in mellan falnande löv. En tid att njuta av trädgården.

 

 

 

 

 

Höststäda trädgården först till våren
Skogens tid är nu