Lev som en bonde i Polen

23 maj, 2017
Kategori:

Att driva småskaligt lantbruk är viktigt, utmanande och rent av nödvändigt. Inte minst för att bevara det öppna landskapet och ge oss möjlighet att producera hälsosam mat i samklang med naturen. I helgen var jag i Polens huvudstad Warszawa för att prata svensk småskalig odling och promota boken Lev som en bonde. Tro det eller ej, men boken har redan sålt slut på första upplagan. Drygt tio tusen polacker har redan ett eget exemplar på nattduksbordet.

Med andra ord är det inne att vara bonde, i både Sverige och Polen.

Intervjuer på löpande band. Svenska bondeknep är hårdvaluta på andra sidan Östersjön.
Intervjuer på löpande band. Svenska bondeknep är hårdvaluta på andra sidan Östersjön.

Jag måste erkänna att jag var inte helt övertygad om att Polen var rätt marknad för en bok om småskalig odling som romantiserar kring bondens slit och vedermödor. Tyskland absolut, men Polen där en stor del bönderna fortfarande inte når upp till den levnadsstandard som vi i norra Europa vant oss vid, kändes inte alls lika självklart. Istället har det visat sig att polackerna är minst lika nyfikna på självhushållning, bondeknep och småskalig odling som svenskarna.

Speedintervjuer i dagarna två

Som journalist är jag visserligen van vid intervjuer, men då är det vanligtvis jag som ställer frågorna. Med stadig hjälp av PR-folket på Edipresse (min polska förläggare) behövde jag bara sitta still i ett välutrustat konferensrum och svara på frågor om odlingens betydelse och matens läkande kraft. Precis som i Sverige är polackerna intresserade av hur man kan öka självförsörjningsgraden och ta ett större ansvar för vår egen matproduktion.

Intervjuer på bokmässan i Warszawa.
Intervjuer på bokmässan i Warszawa.

Bokmässan i Warszawa

Att äntra den väldiga bokmässan på Nationalstadion i Warszawa var en udda upplevelse. Trots en högsommarvärme av sällan skådat slag hade tusentals besökare valt att trotsa vårsolen och ta del av bokvärldens alla nyheter. Hittills har en rad skandinaviska författare nått osannolika framgångar i Polen. Jo Nesbø, Karl Ove Knausgård och så jag, Niklas Kämpargård. I rasande takt närmar sig Lev som en bonde topplistorna på andra sidan Östersjön. Jag håller tummarna och hoppas att svenska bondeknep är här för att stanna.

Det är en märklig känsla att signera böcker på Polens största bokmässa.
Det är en märklig känsla att signera böcker på Polens största bokmässa.

 

Kvällsljus över takåsarna
Laga mat på ogräs