Ljuvlig squashsoppa till lunch

17 augusti, 2017
Kategori:

Så här års känns det som om squashplantorna snudd på kväver oss under tunga frukter som tenderar att växa sig dubbelt så stora från en dag till en annan. Idag provade vi en ny soppa som vi inte gjort på länge – squashsoppa med grädde, lök och sockerärtor.

Squashen växer enormt snabbt i trädgårdslandet.
Squashen växer enormt snabbt i trädgårdslandet.

För två dagar sedan tittade jag till squashplantorna ute i trädgården och bedömde att squashen kunde sitta kvar på plantan i ytterligare ett par dagar. Idag förstod jag att jag gjort fel. Sex kilo squash varannan dag på bara fyra plantor. Det kallar jag växtkraft.

Hilda hjälper till att skörda squash.
Hilda hjälper till att skörda squash.

Att arbeta hemifrån har sina fördelar. Man kan när som helst släppa skrivbordsjobbet och gå ut i trädgården och ta en kopp kaffe eller varför inte skörda färska grönsaker till lunch eller middag. Få säsonger är lika uppskattade som den vi är mitt upp i för tillfället. Den sköna tiden mellan högsommar och höst – då trädgården levererar som bäst.

Strimla sockerärtor i soppan vilket ger både smak och mättnad.
Strimla sockerärtor i soppan vilket ger både smak och mättnad.

Squashsoppa med grädde, lök och sockerärtor, 4 portioner

2-4 squashfrukter (två stora eller fyra små)

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

6 dl vatten

5 dl grädde (40%)

2 buljongtärningar (grönsak) eller eget torkat grönsakspulver

örtsalt, nymald svartpeppar

1 dl hackad dill

1 näve sockerärtor

Så gör du: Tärna squashfrukterna fint och hacka lök och vitlök. Fräs i en tjockbottnad kastrull i oliv- eller rapsolja tills grönsakerna får färg (omkring 10-15 minuter). Häll i vatten, grönsakspulver och grädde och koka på svag värme (under lock) i cirka 15 minuter. Mixa soppan slät tillsammans med dill, örtsalt och nymald svartpeppar eller ät soppan som den är. Strimla sockerärtorna och strö över den varma soppan direkt i tallriken. Servera tillsammans med nybakt bröd, smör och ost.

Krämigt god squashsoppa.
Krämigt god squashsoppa.

 

 

 

 

 

Hur är egentligen en bonde?
Miljövänligt trädäck i trädgården