Ljuvligt god zucchinipaj

10 oktober, 2018
Kategori:

Trots att squashplantorna börjar sjunga på sista versen finns det fortfarande squash att skörda. Ge dig ut i trädgårdslandet och skörda ett par stycken till kvällens goda paj.

Ju mindre zucchinis desto bättre.

Jag älskar att experimentera i köket och vill gärna mixa säsongens olika grönsaker med varandra. Fortfarande är både tomater och squash utmärkta för att laga vardagliga måltider och tillsammans med egen lök från trädgården blir måltiden så närodlad som möjligt. Tänk på att degbasen – gjord på olja istället för smör – får en något ”degigare konsistens än samma deg som innehåller smör. Blir pajdegen för lös behöver du bara tillsätta mer mjöl och blir den för torr är det bara att hälla i mer olja. Eller ytterligare någon matsked mjölk.

Skiva och skär squashen i halvmånar eller ”kvartar”. Om du använder stora frukter kan du med fördel skära bort kärnhuset.

Stor pajform (32 cm i diameter) 8 personer,

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl (eller någon annan grövre sort)

1,25 dl olivolja

4-5 msk mjölk (3 % eller fetare)

salt

Äggstanning: 

6 ägg

6 dl mjölk (3 % eller fetare)

salt och peppar

Fyllning: 

1 rödlök

1-2 squash (beroende av storlek

4-6 tomater

2-3 tsk torkad timjan

2-4 vitlöksklyftor (beroende av storlek)

2-3 dl riven ost, gärna smakrik lagrad ost (exempelvis prästost)

Så gör du: Blanda samman mjölsorterna med salt, olja och mjölk i en skål och blanda väl. Degen ska vara relativt lätthanterlig, men inte fastna på händerna. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda skalet i ugnen (200 °C) i omkring 10-12 minuter. Låt pajskalet svalna.

Förgrädda pajskalet i omkring 10 minuter. Låt svalna.

Knäck äggen i en skål och blanda samman med mjölk, salt och peppar.

Skiva zucchinin i halvor (halvmånar) och bryn 75 % av zucchinin tillsammans med pressade vitlöksklyftor, timjan och skivad rödlök. Spara resten av zucchinin för att garnera pajen innan den hamnar i ugnen. Lägg ut skivade tomater i botten av formen (rakt på pajskalet) och fyll på med stekta grönsaker. Häll över äggstanningen och garnera med resten av squashen (cirka 25 %) och 1-2 skivade tomater. Smula över osten och låt grädda i ugnen (200°C) i 30-35 minuter. Var försiktig så att ytan inte bränns. Servera tillsammans med grönsallad och ett par klickar pesto. En utmärkt paj att göra i mängder för att sedan frysa in i portionsförpackningar.

Smak av trädgården i mitten av oktober.

Lycka till/ Niklas

 

 

 

 

Höstens bladgrönsaker rena rama hälsokuren
Fynda på handelsträdgården