Luktfritt nässelvatten

10 juni, 2018
Kategori:

Att tillverka eget nässelvatten är ett utmärkt sätt att tillverka egen näringslösning som sedan går att använda återkommande under hela säsongen. Alla som provat är eniga om nässelvattnets fördelar, men lukten (det luktar vidrigt) får de flesta att sluta. Så här gör du för att få ett luktfritt nässelvatten och samtidigt behålla näringslösningens fördelar. Plus i kanten är att sniglarna inte gillar fermenterat nässelvatten.

Fermenterat nässelvatten är i princip nästan helt luktfritt. Eller ja, det luktar åtminstone inte illa.

Att plocka nässlor är sällan något problem när man planerar att göra eget nässelvatten. Ta med en plastsäck, rejäla handskar, skor och långbyxor (det är inte fel med en långärmad tröja) och ge dig ut i nässelhavet och roffa åt dig så mycket nässlor som du behöver. Det gör inget om rötterna följer med (ganska vanligt så här års då det är torrt) och fyll upp en hink, tunna eller gammalt urtvättat oljefat. Har du möjlighet att använda ett kärl med tappkran i botten är det utmärkt, även om nässlorna på sikt har en förmåga att klägga igen tappkranen.

Fyll på kärlet nästan ända upp till kanten och packa nässlorna ordentligt.

Så gör du. Fyll kärlet med nässlor ända upp till kanten, pressa gärna så att det får plats mer nässlor och fyll på med vatten så att alla växtdelar täcks. Eftersom nässlorna flyter får upp man ibland använda en pinne för att trycka ner dem så att man ser hur mycket vatten som behövs. Fyll på med EM-aktiv, alltså effektiva mikroorganismer bestående av mjölksyrebakterier(Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum),fotosyntesbakterier (Rhodopseudomonas palustris)och jästsvampar (Saccharomyces cerevisiae) och rörsockermelass och låt blandningen fermentera under 2-3 veckor under lock. Det är viktigt att alla nässlor är täckta med vatten (för att inte utveckla en dålig lukt) och man kan därför lägga i en tung sten som trycker ner dem under vattenytan.

EM-Aktiv (EM-A) består av aktiverade mikroorganismer som görs på en blandning av 3% EM-stamlösning (vilande mikroorganismer), 3% rörsockermelass och vatten. Blandningen fermenteras syrefritt i minst tio dagar i 34-38°C och har ett pH-värde på mellan 3,3 – 3,6.

Täck nässlorna med vatten.
Häll på 1-2 dl EM-A per tio liter vatten.
Och lika mycket rörsockermelass som mikroorganismerna använder som mat.

Recept:

Använd 2 dl EM-A och 2 dl rörsockermelass per 10 liter vatten. Om du använder 40 liter vatten i tunnan behöver du alltså 8 dl EM-A och 8 dl rörsockermelass för att följa receptet.

   – Jag har provat att enbart ta en deciliter av varje, 1 dl EM-A och 1 dl rörsockermelass per tio liter vatten med utmärkt resultat. Det gör inget om man tar mer EM än så, säger Kajsa Sjaunja som driver Mikrojord.se i Malmö. Ju mer EM desto bättre lukt (påminner om svart vinbärsdoft).  

Så hur blir då resultatet?

Utmärkt måste jag säga. Borta är lukten, den som så intensivt trängde in i händer och redskap och vägrade att ge med sig oavsett hur många gånger man tvättade händerna. Dessutom tycks sniglarna avsky preparatet och jag kan inte komma på en enda nackdel.

Blanda 1 del nässelvatten med nio delar vatten och gödsla mellan raderna snarare än rakt på plantorna. Jag använder enbart nässelvatten till både kål, tomater och bär med utmärkt resultat.

/ Niklas

 

Frysa fläderblommor?
Odla mycket grönkål