Lyckan med en hängmatta

7 maj, 2018
Kategori:

Bortsett från en ljuvlig köksträdgård, härliga uteplatser och flera olika fruktträd och bärbuskar finns det bara en sak som är nödvändig i en trädgård: hängmattan! Gärna i en skuggig del där det varken blåser eller samlas mygg under sensommaren. Se till att planera trädens läge när du planterar nytt för att vara säker på att det finns fästpunkter där du kan hänga upp mattan.

Hängmattor fungerar lika bra inomhus som utomhus.

Inget är så avkopplande som att vila middag i en hängmatta i skuggan under ett träd. Det har människor gjort i alla tider så fort temperaturen blivit tillräckligt ljum att man inte fryser. Numera finns det ett enastående utbud av hängmattor att köpa från både Asien och Sydamerika. Dessutom finns det olika konceptlösningar som inte kräver nödvändiga fästpunkter utan istället levereras tillsammans med en ställning av metall. Personligen uppskattar jag allra mest hängmattorna som fästs mellan två träd eftersom den konstruktionen påminner mig om fantastiska resor och trevliga minnen.

Två stolpar nergrävda i marken fungerar lika bra som träd.

Plantera träd på lämpligt avstånd

Ett bra riktvärde för att kunna hänga upp en hängmatta i trädgården är att träden står tillräckligt nära varandra. Satsa på mellan 3-5 meter beroende på vilken typ av infästning du använder. Allra enklast är att lägga en slinga – ett platt rep som vanligtvis används av klättrare för att skapa fästpunkter och som går att köpa i en vanlig friluftsbutik – och sedan sätta en karbin i slingan i vilken hängmattan knäpps fast. På så vis skadar du varken trädet eller hängmattans funktion. Fördelen med att använda slingor är att avståndet mellan träden är relativt flexibelt och du kan använda hängmattor av olika längd och storlek. Om du saknar träd går det givetvis utmärkt att skruva en bastant fästpunkt (ringskruv eller hake) rakt in i en tegelvägg eller betongvägg. Även träväggar fungerar bra under förutsättning att du skruvar infästningen i en regel eller motsvarande. Om du planerar att bygga ett plank bör du beräkna hållfastigheten utifrån möjligheten att använda planket som infästning.

Ljuvlig skugga mellan två träd.
En slinga (som fästs runt ett träd eller en takstol inomhus och en karbin) är förmodligen den enklaste infästningen som finns på marknaden.

Hur gammalt bör träden vara för att jag ska våga hänga upp en hängmatta?

Beroende på vilken typ av träd som du använder (plommonträd växer exempelvis snabbare än äpple- och päronträd) bör du vänta i mellan 5-10 år innan träden är tillräckligt starka för att våga hänga upp en hängmatta som tål en fullvuxen man.

Bred eller smal hängmatta? Bred eller smal hängmatta är givetvis en smaksak. I breda hängmattor kan man visserligen ligga två åt gången (i synnerhet barn) men tänk på att en ökad tyngd också ställer högre krav på trädens hållfasthet. Då kan det vara bättre att plantera tre eller fyra träd i en trekant eller fyrkant och fästa in olika hängmattor i olika lägen mellan träden. Utmärkt om skuggan förflyttar sig under dagen.

/ Niklas

 

 

Grovsalt håller ogräset borta
Måste man tvätta krukorna innan de återanvänds?