Lyckas med physalis (Kapkrusbär)

15 september, 2017

Så här på hösten är skörden enorm från en ynka liten physalisplanta. Jag skördar varannan dag och får med mig en hel skål inomhus. En del går att äta direkt, medan andra skalas och får mogna i köksfönstret. Det enda som irriterar är att bananflugorna (fruktflugorna) fullkomligt älskar bären och förökar sig i parti och minut.

Trots att bären som trillat ner på marken inte är tillräckligt mogna tar jag in dem och låter dem eftermogna i köksfönstret.
Trots att bären som trillat ner på marken inte är tillräckligt mogna tar jag in dem och låter dem eftermogna i köksfönstret.

Även om physalisplantorna är ganska lätta att odla så är vissa år ändå bättre än andra. Just i år har det varit ett lyckosamt år med sol (alldeles för lite), hyfsat med regn (vi har varit förskonade från den värsta torkan i västra Blekinge) och en lagom dygnsmedeltemperatur. Åtminstone för physalisplantor. För tre veckor sedan började vi skörda de första bären och än lär det dröja många veckor innan tillväxten avtar. Vanligtvis är det kylan som sätter käppar i hjulet senare på hösten, men med rätt förutsättningar kan vi njuta av egna physalisbär ända fram i november. Det har onekligen sina fördelar att bo långt söderut.

En enda physalisplanta kan ge en hel pappkasse med bär.
En enda physalisplanta kan ge en hel pappkasse med bär.

Physalis – älskar mycket av allt

Få växter är lika högproduktiva som physalis. Så länge plantan växer soligt, gärna i en varm del av trädgården och får lagom mycket näring, vatten och kärlek så kan du räkna med en fantastisk skörd av kapkrusbär. Vi äter allra helst bären som de är, men med enorma mängder bär kan man naturligtvis även torka dem (dela dem på mitten) och använda torkade bär i hemgjord müsli och som snacks efter skolan.

Physalis eller Kapkrusbär gillar näringsrik jord i ett varmt och soligt läge.
Physalis eller Kapkrusbär gillar näringsrik jord i ett varmt och soligt läge.

Odla physalis från frö eller köpa färdiga plantor?

Även om färdiga plantor inte är särskilt dyra att köpa är det ändå kul att dra upp plantor från frö. Så tidigt, i samband med tomatsådden i slutet av februari eller början av mars. Efter åtskilliga år med försöksodlingar har jag bestämt mig för att aldrig mer så tomater så där riktigt tidigt. Tomatplantorna blir helt enkelt för stora (höga och vingliga) och trots att jag testat att både toppbeskära och plantera om tomatplantor i allt djupare krukor tycker jag att tomatsådder i början av mars blir allra bäst (under enkla T5 armaturer från Biltema). Då är plantorna precis lagom stora att planteras ut i växthuset när det är tillräckligt varmt utomhus. Samma sak är det med physalis, som växer något långsammare, men istället planteras ut på friland. Jag har provat att plantera physalis även inne i växthuset, men tycker att plantan breder ut sig alltför mycket för att prioritera physalisskörd framför tomater.

Har man enorma ytor i odlingstunnlar är det naturligtvis en helt annan sak. Välj i så fall gärna högväxande sorter – det finns varianter som blir ända upp till ett par meter höga – vilket naturligtvis kräver både yta och stöd. Skörden blir också enorm.

Jag skördar allt. Skalar och sköljer av bären och låter dem mogna i köksfönstret.
Jag skördar allt. Skalar och sköljer av physalisbären och låter dem mogna i köksfönstret.

Bären trillar ner på marken

Med stora bladverk som gärna breder ut sig och täcker odlingsbädden ända ner till marken är det svårt att skörda bären innan de trillar ner på marken. Jag brukar ta med mig en skål ut i trädgården, lyfta på bladverket och plocka bären som trillat ner på marken. Lyckligtvis är jordlevande organismer inte särskilt intresserade av physalis. Inte ens sniglarna äter på bären. Inne i köket skalar jag bären och sköljer dem under rinnande vatten. De som ska torkas delar jag på mitten och lägger i svamptorken, medan färska mogna bär äts precis som dom är. Omogna bär lägger jag på en tallrik och låter mogna i köksfönstret.

Trots att bären är smutsiga när de ligger på jorden är de ren och fina under det skyddande tunna höljet som torkar när bäret är riktigt moget.
Det tunna skyddande höljet skyddar physalisbären från smuts.

 

 

 

Falsk ostkaka gjord på squash
Blommor mitt bland grönsakerna