Makrillsrom som smörgåspålägg

24 maj, 2020
Kategori:

Så här års är färsk makrill en fantastisk vårprimör minst lika viktig som både sparris och färskpotatis. Har du turen att få tag på fisk med välfyllda romsäckar kan du koka smakrikt smörgåspålägg som passar utmärkt på frukostmackan. Så här gör du egen inkokt makrillsrom.

Dekorera med gräslök eller dill högst upp.

Använd så mycket makrillsrom som du har, men till rom från 2-4 fiskar passar följande recept utmärkt. Du behöver: 0,5 – 1 liter vatten, 1-2 msk salt, 1 msk dillfrön och ett par kvistar färsk dill eller gräslök.

Så gör du:

  • Skär ut romsäckarna försiktigt och lägg dem på en tallrik bredvid.
  • Häll vatten, dillfrön och salt i en kastrull och lägg i romsäckarna.
  • Koka upp långsamt så att romsäckarna inte spricker. Kokar du för snabbt riskerar romen att åka ut ur säckarna. Ett bra riktvärde brukar vara att låta värmen stiga långsamt för att nå kokpunkten efter 30-45 minuter.
  • Ta av från spisen och häll bort vattnet. Låt svalna.
  • Servera på smörgås, hårdbröd eller kex tillsammans med klippt gräslök eller dill.
  • Vill du lyxa till det kan du lägga en klick majonnäs högst upp.

Smaklig spis!

Supergott på hårdbröd och kex. Gärna med lite extra flingsalt högst upp.
Koka egen granskottssirap
Ät upp kålblommorna