Måste man tvätta krukorna innan de återanvänds?

2 maj, 2018

Vikten av att tvätta krukor – såväl plastkrukor som lerkrukor – dyker då och då upp på sociala medier. Vissa menar att det är nödvändigt att tvätta krukorna noggrant (en del tycker till och med att man bör tillsätta i klorin i tvättvattnet) men jag hävdar bestämt att det räcker att skölja ur krukorna och allra helst låta dem få en rejäl köldknäpp utomhus under vintern.

Behöver man verkligen tvätta ur krukorna med rengöringsmedel och vatten?

Ett bra val är att köpa krukor som håller. Odlingsbrätten, planteringskärl eller stora plastkrukor går utmärkt att återanvända om de är av sådan kvalitet att de tål att återbrukas (hårdhänt hantering när färdiga plantor trycks ut) för att sedan sköljas ur och återanvändas. Billigt skräp är som vanligt dyrast i längden och man tjänar snabbt in proffsprodukter som är tillverkade för att hålla. Välj allra helst odlingsbrätten och krukor som går att stapla i varandra. På så sätt slipper du lite av utmaningen med att odla. Att helt enkelt få plats med alla prylar under resten av året då krukorna inte används.

Töm ur jorden ordentligt och skrapa ur resterna med en liten planteringspade eller pinne. Var noga med att få bort all jord så att det inte sitter någon jord kvar i krukan. Man kan sedan spola bort återstående jordrester med en trädgårdsslang eller lägga krukorna i ett vattenbad (så att jorden löser sig ordentligt) innan du diskar dem rena med en diskborste och såpavatten. Använd helst varmt vatten, i synnerhet om du väljer att diska utomhus eftersom det ger ett skönare vatten (vi diskar gärna på våren då behovet av krukor är som störst) och dessutom löser sig jordresterna enklare om man använder varmt vatten.

Det går utmärkt att återanvända krukor och odlingsbrätten under flera år. Först när de spricker eller trillar isär är det dags att köpa nya.

Vissa menar att man kan lägga krukorna i en påse (om du inte har så många) och frysa in dem i ett par dagar innan det är dags att diska dem för att minimera risken för att jordsjukdomar och skadedjur ska lyckas överleva i krukorna. Jag tycker däremot att det är bättre att skölja ut krukorna med en vattenstråle (ganska hård stråle med trädgårdsslangen) och sedan låta dem torka luftigt innan du staplar dem i smidiga högar som går att förvara i ett kallt utrymme (gärna där det fryser). Tänk på att plasten sällan mår bra av att förvaras rakt i solen då UV-ljuset helt enkelt bryter ner plasten i förväg. Precis som vanligt är det bättre att förvara kallt och mörkt i nord- eller nordvästläge.

Har du problem med övervintrande jordlevande skadedjur och sjukdomar kan det vara smart att diska av krukorna med såpvatten och sedan låta dem frysa under vintern.

Så gör du:

  • Skölj ur krukorna med en hård stråle med trädgårdsslangen.
  • Om du tycker att jordresterna sitter hårt kan du låta krukorna ligga i varmt vatten i några timmar så löser sig resterna lättare.
  • Diska ur krukorna med såpavatten och en vanlig diskborste (som du använder för det här ändamålet). Jag brukar återanvända en gammal diskborste från köket.
  • Låt krukorna torka.
  • Stapla och förvara i ett kallt utrymme där det gärna fryser. Tänk på att lerkrukor måste vara helt torra innan du förvarar dem kallt eftersom de annars riskerar att spricka.
  • Fram på våren tar du fram krukorna och planterar på nytt.

Men är det bättre eller sämre att tvätta krukorna?

Varken eller faktiskt. Om du har problem med exempelvis rotlöss eller besvärliga mögelangrepp (svamparnas vilsporer kan överleva i jorden i flera år) kan det vara smart att tvätta krukorna med såpavatten och låta dem frysa ordentligt under vintern. I normala fall räcker det gott med att spola av krukorna och sedan förvara dem kallt under vintern. I mitt fall handlar det helt enkelt om lathet. Och kanske lite tidsbrist.

Lycka till!

/Niklas

 

 

 

 

Lyckan med en hängmatta
Dags för lekstugan att flytta hemifrån