Mata fåglarna rätt

6 december, 2017
Kategori:

Äntligen börjar det bli dags att mata fåglarna hemma i trädgården och njuta av dess färgglada existens som kontrast till naturens gråskala. Häng upp en julkärve och fortsätt med talgbollar (som du givetvis kan göra själv), fågelfrön och läckra nötter. Glöm inte färskt vatten om du vill få fåglarna att stanna i trädgården. Torra fågelfröblandningar ökar nämligen fåglarnas behov av vatten.

Gråsparvarna trivs verkligen i trädgården under vintern.

Fåglar är vanligtvis inte särskilt svåra att locka in i trädgården. Det enda som behövs är lite mat, gott om gömslen och skyddande buskage. Sätt upp ett fågelbord, några talgbollar och en foderstation så nära ett buskage som möjligt för att ge fåglarna skydd mot rovfåglar och katter. Visst är det kul att sätta upp fågelbordet precis utanför köksfönstret, men om det inte finns skyddande buskage i närheten är det svårt att få några större kolonier med fåglar i trädgården. De vill helt enkelt inte utsätta sig för fara i onödan.

Havrekärvor brukar uppskattas av mindre fåglar som exemplevis gråsparv och gulsparv.
Havrekärvor brukar uppskattas av mindre fåglar som exemplevis gråsparv och gulsparv.

Välj svenskt och talgbollar utan palmolja

I den bästa av världar bör man undvika fågelmat som odlats på tveksamma sätt i en helt annan del av världen. Palmolja i talgbollar liksom näringsfattiga utfyllnadsfrön i billiga fågelfröblandningar är bara två exempel på fågelmat som man bör undvika. Leta istället efter svenskodlade fågelfröblandningar, talgbollar utan palmolja och ekologiska restfröblandningar som ger fåglarna en näringstät mat under vintern. Allra bäst är naturligtvis att tillverka talgbollarna själv. Först då kan du vara helt hundra på att innehållet är bra.

Ett helt vanligt äpple uppskattas av både rödhake och sidensvans.
Ett helt vanligt äpple uppskattas av både rödhake och sidensvans.

Solrosfrön: Något som vildfåglarna älskar. Om du lägger ut solrosfrön i trädgården kommer du snart att få besök av både talgoxe, domherrar och grönfinkar. Skalade eller oskalade frön spelar egentligen ingen roll, bortsett från att du slipper skalresterna på marken om du väljer solrosfrön utan skal.

Jordnötter: Är en utmärkt näringskälla (innehåller rikligt med fetter) för grönfinkar, mesar, sparvar, nötväckor, gröngölingar och siskor. Undvik saltade och rostade jordnötter och fråga säljaren efter garantier för att nötterna är fria från aflatoxin (en slags mykotoxin som produceras av mögelsvampar).

Jordnötter är rika på fett och uppskattas av de flesta fågelarter.
Jordnötter är rika på fett och uppskattas av de flesta fågelarter.

Hampafrö: Utmärkt till grönfink, bofink, bergfink, gråsparv, talgoxe, blåmes, entita, talltita och domherre. Hampafrö är liksom solrosfröna näringstäta och innehåller rikligt med fett.

Hirs: Små frön som är utmärkta att blanda tillsammans med åkerfrön eller hackade solroskärnor. Uppskattas framförallt av sparvar, finkar och koltrast.

Havre, brödbitar, kokt osaltat ris: Gillas av olika sorters sparvar, exempelvis gråsparv och gulsparv.

Talg, ister, späck, kokosfett och osaltat smör: Mycket bra mat för insektsätande fåglar som mesar, kungsfågel, trädkrypare, rödhake och hackspettar.

Bokollon: Brukar uppskattas av bofink, bergfink och nötväcka.

Vildfågelfrö, linfrö: Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv.

Äpple, päron, banan, rönnbär och oxelbär: Omtyckt mat bland koltrast, stare, svarthätta, rödhake och sidensvans.

Undvik allra helst vete och korn eftersom det framförallt lockar till sig större fåglar som duvor (både ringduvor och skogsduvor) liksom fasaner som skrämmer bort mindre fåglar.

En komplett lista för vad respektive fågelart uppskattar allra mest hittar du hos fågelmatdistributören och fröodlaren Slåttergubben i Vreta Kloster.

Att mata fåglarna på vintern är en fröjd för ögat.
Att mata fåglarna på vintern är en fröjd för ögat.

Sätt en trä- eller plåtskiva under foderautomaten

Eftersom småfåglar sprätter runt minst lika mycket frön som de äter upp kan det vara smart att sätta upp en trä- eller plåtskiva under foderautomaten och på så sätt samla upp de frön som fåglarna annars sprätter ner på marken. På så sätt minskar du risken för att råttor och möss flyttar in i trädgården samtidigt som du smidigt kan samla upp överblivna frön på nytt och hälla tillbaks dem i foderautomaten. Tänk bara på att inte ösa tillbaka mat som är kontaminerad med fågelträck.

Visste du att brittiska talgoxars näbbar växer. Inte mycket, men gott och väl en halv millimeter på 70 år. Forskarna är inte säkra på varför, men tror att det kan vara en anpassningsutveckling som gör det lättare för fåglarna att äta från fågelborden. I England har man matat fåglar ända sedan 1800-talet och på de brittiska öarna spenderar man dubbelt så mycket pengar på fågelmat som på resten av kontinenten tillsammans.

Julglögg med vänner
Tältnätter i paradiset - Okavangodeltat