Maxa gurkskörden

27 augusti, 2019

Trots att gurkplantorna gett fin skörd i flera veckor kan man fortfarande dra ut på skörden och binda upp plantorna för att släppa in ljus och maxa skörden i ytterligare några veckor. Passa gärna på att gödsla när du ändå är i farten och stötta de långa ”gurkarmarna”.

Bind upp gurkplantorna för att släppa in ljus och premiera fruktbildning längs hela plantan.

Det är lätt att tro att gurkplantorna slutar att ge skörd så fort de börjar att hänga ner mot marken. Tidigare har jag varje år haft nya gurkplantor att peta i jorden så fort de första börjat tröttna, men i år har jag provat ett helt nytt sätt att odla gurkor. Nämligen att vårda plantorna jag redan har. Och än så länge är skörden den högsta någonsin.

Plantor som binds upp och sköts ger plötsligt skörd på nytt.

Stimulera gurkornas tillväxt genom att skörda kontinuerligt

Ett bra sätt för att stimulera tillväxten är att ständigt skörda gurkorna efterhand som de mognar. Låt inte frukterna sitta kvar längre än nödvändigt och plocka dem hellre tidigt än sent. På så sätt slipper du stora kärnhus och hårda skal och kan njuta av bebisgurkornas lena smaker. Till och med barn som vanligtvis inte alls uppskattar smaken av gurka älskar små gurkor.

Spikklubban Xin Tai är en favorit. Till höger syns mjöldaggsangripna blad.

Använd snöre för att binda upp plantorna

Jag använder klassiskt balband av sisalhampa, som är både prisvärt och enkelt att arbeta med. Binder en enkel dubbelknut runt gurkplantans stam (där jag vill fästa upp den) och drar upp den mot taket i växthuset. För att ge gott om plats och möjlighet till solljus låter jag plantorna ta över en stor del av växthusets mittgång. Kanske inte så snyggt, men däremot oerhört effektivt. Och när jag ändå är i farten lägger jag på lite pelleterad hönsgödsel och kastar på några grepar med gräsklipp. Och vips ger plantorna skörd på nytt.

Bild upp de långa gurkplantorna med någon form av grovt snöre. Tänk på att inte knyta för hårt runt stammen för att undvika att du stryper tillflödet av vatten.
Så gör du eget fnöske
Eget svartvinbärspulver