Med frysen full av kantareller

Sällan har skogen varit lika full av kantareller som sommaren 2017. Just den här helgen är det ypperligt alla lägga alla måsten åt sidan och dra till skogs. Ta med ett stormkök och njut av nykokt kokkaffe (givetvis på Trangiakök) och medhavda kanelbullar.

Jag fullkomligt älskar sommarutflykterna där vi planlöst strosar genom skogen och hittar den ena gläntan full av kantareller efter den andra. Med rätt blick är de gula kantarellerna ganska lätt att hitta och när man väl sätter sig ner för att plocka av skogens guld hittar man ofta många fler inom sittavstånd. Man behöver med andra ord inte ens flytta sig från stället.

Allra bäst utdelning i blandskog
Även om kantarellen sägs trivas i både löv- och barrskog, allra helst under lövträd som björk, ek och bok har jag aldrig hittat kantareller under varken ek- eller bokträd. Istället tittar partierna med kantareller alltid fram under en vresig björk eller bakom en snårig gran, gärna inlindad i mossa eller högt gräs. Blandskog är enligt mig den absolut bästa platsen för att leta efter kantareller.
Rensa så mycket som möjligt ute i skogen
Även om det är tråkigt att rensa svamp ute i skogen så gläds man åt ansträngningen när man väl kommer hem igen. Det finns inget bättre än att finrensa grovrensad svamp ute i trädgården. Du vet sådan där noggrant skogsrensad svamp som nästan inte behöver kontrolleras innan den hamnar i stekpannan.

Förväll stora mängder svamp
Det är enkelt att förvälla kantareller. Dela svampen på längden, alltså rakt igenom både fot och hatt och förväll svampen sakta på låg värme. Eftersom kantareller innehåller mycket vatten behöver man sällan tillsätta något vatten. Istället puttrar svampen långsamt på spisen (på låg värme) i åtminstone tjugo minuter innan svampen är klar för att hamna i frysen.

Frys in 100-150 gram stora portioner med kantareller i grova plastpåsar. En ljuvlig skatt senare på säsongen, då frysen, skafferiet och jordkällaren ger makalösa smaker i maten.

0 kommentarer