Melanzane – auberginegratäng från medelhavet
12 september, 2020
Kategori:

En riktigt god auberginegratäng hör hösten till. Använd egna auberginer eller köp fina frukter i affären. Smaken är gudomlig och har du inte provat är det hög tid att göra det.

Det enda du behöver är ett par rejäla auberginer, bifftomater, vitlök, basilika och mozzarella. Sedan toppar du med riven parmigiano-reggiano och låter smakerna utvecklas i ugnen.
Du behöver (4 pers)
- 2 -3 rejäla auberginer
- 4 vitlöksklyftor
- 2 stora bifftomater (eller andra tomater – cirka 1 kg)
- olivolja
- 1-2 dl vitt vin
- 1 näve basilika (motsvarande en kruka)
- 3 paket mozzarella
- 2 dl riven Parmigiano Reggiano (parmesan)
- salt och svartpeppar

Så gör du:
- Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta på båda sidor. Lägg skivorna i en skål (30-45 min) och låt dem ”svettas” ut överbliven vätska.
- Dela tomaterna i mindre bitar (2×2 cm).
- Skala och hacka vitlöken och fräs den hastigt i olivolja i 1-2 minuter.
- Häll ner tomaterna och reducera tillsammans med vitt vin. Koka i omkring 15 minuter och smaksätt med salt och nymald svartpeppar.
- Hacka basilikabladen och rör ner dem i såsen.
- Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och lägg dem på en plåt. Ringla över olivolja och stek skivorna mitt i ugnen i omkring 15 minuter (200°C).
- Höj ugnsvärmen till 225°C.
- Varva aubergine (tänk lasagne) med tomatsås, mozzarella och parmesan i en smörjd form. Avsluta med tomatsås och toppa med riven parmesanost.

- Gratinera mitt i ugnen i omkring 20 minuter.
- Servera tillsammans med en smakrik fräsch sallad.

0 kommentarer