Melanzane – auberginegratäng från medelhavet

12 september, 2020
Kategori:

En riktigt god auberginegratäng hör hösten till. Använd egna auberginer eller köp fina frukter i affären. Smaken är gudomlig och har du inte provat är det hög tid att göra det.  

Skiva auberinerna i centimetertjocka skivor och stek dem mjuka i ugnen.

Det enda du behöver är ett par rejäla auberginer, bifftomater, vitlök, basilika och mozzarella. Sedan toppar du med riven parmigiano-reggiano och låter smakerna utvecklas i ugnen.

Du behöver (4 pers)

  • 2 -3 rejäla auberginer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 stora bifftomater (eller andra tomater – cirka 1 kg)
  • olivolja
  • 1-2 dl vitt vin
  • 1 näve basilika (motsvarande en kruka)
  • 3 paket mozzarella
  • 2 dl riven Parmigiano Reggiano (parmesan)
  • salt och svartpeppar
Koka en tomatsås på bifftomater, vitlök, vin och goda kryddor.

Så gör du:

  • Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta på båda sidor. Lägg skivorna i en skål (30-45 min) och låt dem ”svettas” ut överbliven vätska.
  • Dela tomaterna i mindre bitar (2×2 cm).
  • Skala och hacka vitlöken och fräs den hastigt i olivolja i 1-2 minuter.
  • Häll ner tomaterna och reducera tillsammans med vitt vin. Koka i omkring 15 minuter och smaksätt med salt och nymald svartpeppar.
  • Hacka basilikabladen och rör ner dem i såsen.
  • Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och lägg dem på en plåt. Ringla över olivolja och stek skivorna mitt i ugnen i omkring 15 minuter (200°C).
  • Höj ugnsvärmen till 225°C.
  • Varva aubergine (tänk lasagne) med tomatsås, mozzarella och parmesan i en smörjd form. Avsluta med tomatsås och toppa med riven parmesanost.
Varva aubergine, tomatsås, mozzarella och riven permesan i en smörjd form.
  • Gratinera mitt i ugnen i omkring 20 minuter.
  • Servera tillsammans med en smakrik fräsch sallad.
Servera gratängen tillsammans med en fräsch sallad från trädgården.

 

 

Så slipper du oönskade hallonskott
Har du kontanter hemma?