Mikroklimat ger tidig skörd

21 mars, 2019

Den som har möjlighet att odla i ett sydläge vet att skörden kommer tidigt. Genom att täckodla (för fuktens skull) och välja tåliga grödor som inte måste vattnas flera gånger om dagen har man bra förutsättningar för en riklig skörd. Är förutsättningarna inte de rätta kan man enkelt skapa egna mikroklimat i trädgården.  

Häckar, plank, buskar och fönsterrutor skapar gynnsamma mikroklimat i trädgården.

Uppfattningen om vilket läge som är mest optimalt för odling i en villaträdgård skiljer sig beroende på vem du frågar. Vissa menar att ett sydläge är alldeles för torrt och kräver god tillgång på vatten under hela sommarsäsongen, medan andra menar att odlingarna allra helst bör ligga i en ljus och varm del av trädgården, men helst inte rakt i söderläge. Så länge köksträdgården eller växthuset inte skuggas av växter, hus eller träd funkar det utmärkt att odla i princip var som helst. Och måste man välja är ljus viktigare än värme.

Fönster och halm skapar ett helt annat mikroklimat för grödorna.

I skydd bakom glas, galler och nät

En blåsig utsatt del av trädgården kan få ett helt annan mikroklimat och man bryter vinden med hjälp av gamla fönsterrutor, nät, duk eller galler. Det enda som behövs är något som bryter vinden, strilar den intensiva blåsten och fördelar vinden över en större yta.

Växthusklimat på friland

Ett bra sätt för att skapa växthusklimat på friland är att använda sig av gamla fönsterbågar. Du hittar vanligtvis sådana fönster på tippen eller på blocket.se. Tänk på att det kan vara synd att välja allt för fina exemplar så välj gärna fönsterbågar med slitna bågar, helst utan karm som ändå inte duger till någon annat. Sätt bågarna rakt på marken och fäst dem mot varandra med hjälp av en bräda och vanlig träskruv. Använd helst skruvdragare för att minska risken att bågen spricker eller att du slinter med mejseln.

Begagnade fönsterbågar ger ett utmärkt skydd från vinden.

I skydd under fiberduk och plast

I valet mellan fiberduk och plast är vanligtvis fiberduk det allra bästa alternativet. Är det riktigt kallt ute eller om det finns risk för nattfrost långt in på säsongen kan man mycket väl lägga på både ett och flera lager med fiberduk över redan uppkomna grödor. Samma sak i planterings- eller såddögonblicket då fiberduken bättrar på klimatet avsevärt under duken.

Fiberduk och nät skyddar känsliga plantor och ger ett helt annat klimat under duken.

Ett bra tips är att använda sig av vanliga VP-rör (sådana som elektriker använder för att dra kablar i) som båge under duken. Man kan antingen värma rören lätt med en värmepistol eller öppen eld och därefter böja rören i den vinkel man önskar, eller så kör du bara ner ena änden av röret i jorden, böjer det försiktigt dit du vill att det ska gå och kör ner andra änden i jorden precis på samma sätt som det första. Sätt sedan fast fiberduken med hjälp av limklämmor  eller dukhållare (du vet sådana som man klämmer runt bordet för att duken inte ska blåsa bort).

Plastkrukor ger bra skydd kring känsliga växter. I synnerhet vid nattfrost.

Mikroklimat under lock

Om du just satt ut känsliga växter och det plötsligt varnas för nattfrost kan helt vanliga plastkrukor och gamla byttor funka utmärkt som skydd över natten. Man kan också klippa av botten på vanliga Pet-flaskor och sätta dem (med korken på) rakt över plantan och på så vis skapa gynnsamma klimat för bara två kronor flaskan (pantvärdet). Det går också utmärkt att använda gamla godislådor och på så vis skapa praktiska kuvöser. Orkar du inte knåpa själv finns det speciella plastkrukor att köpa (genomskinliga, en del med luftningsventil).

Numera finns särskilda lock att köpa med speciellt avsedd ventilation.
Det går också utmärkt att använda glaskrukor eller skålar runt känsliga plantor.

 

 

 

Hitta ditt närmsta skyddsrum
Vi kan inte köpa oss ur klimatkrisen