Miljövänligt trädäck i trädgården

16 augusti, 2017

Trots en ganska skeptisk start (det var oerhört tungt att gräva hålen till plintarna) måste jag erkänna att trädäcket i köksträdgården är det bästa vi gjort. Numera kan vi inte bara njuta av trädgårdens skönhet på matbordet. Vi kan dessutom sitta mitt i grönskan och äta. Självklart har vi valt att bygga så miljövänligt som möjligt. Vilket inte är det lättaste.

Trädäcket fyller en praktisk funktion mitt i grönskan.
Trädäcket fyller en praktisk funktion mitt i grönskan.

Jag måste erkänna att jag inte är någon stor fantast av trädäck kring hus och stugor, men så här efteråt kan jag ändå hålla med om att trädäcket fyller en stor funktion i trädgården. Inte minst för barnen som gärna sitter ute i hammocken och blir en del av arbetet i trädgården. Dessutom sitter vi ofta på trädäckets ena kant, som bildar ett trappsteg ner mot stensättningen undertill och skalar bönor, rensar svamp och blastar av grödorna.

Läget, läget, läget

Den som någon gång varit i kontakt med en mäklare vet att läget är det viktigaste. Det spelar ingen roll om i vilket skick huset eller trädgården är. Är läget bara optimalt finns det alltid köpare. Samma sak är det med uteplatsen och trädäckets läge i solen. Lyckligtvis har vi en fantastisk solnedgång i trädgården och kan njuta av de sista soldropparna av sommarens ljumma kvällar.

Trädäcket passar utmärkt i trädgårdens soligaste hörn.
Trädäcket passar utmärkt i trädgårdens soligaste hörn.

Valet av material

Att bygga miljövänligt är ett ansvar som vi som husägare har och bör ta. Min erfarenhet är att hantverkare ofta väljer det billigaste materialet där vinsten är som störst. Man vill dessutom göra ett så snabbt jobb som möjligt (som förhoppningsvis håller i längden) vilket innebär att uteplatser nästan alltid byggs i tryckimpregnerade material. Eller av regnskogsvirke från tropikerna vilket är ännu sämre.

Naturligt impregnerat trallvirke från OrganoWood.
Naturligt impregnerat trallvirke från OrganoWood.

OrganoWood – naturligt virke utan gifter

Efter att i åratal byggt odlingslådor, staket och stöttor (kring hallon och sparris) av obehandlat virke, som sedan målats med träfärg för att skydda bättre mot röta blev jag överlycklig när jag hittade svenska träprodukter behandlade med kisel som står emot fukt och svampangrepp lika effektivt – eller bättre – än klassiska tryckimpregnerade produkter. Dessutom helt miljövänligt.

Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen

Medan vanliga träskyddsmedel innehåller tungmetaller, biocider och fungicider (för att döda de mikroorganismer som äter vedfibrerna) nyttjar OrganoWood istället den naturliga fossiliseringsprocessen där mineraler (bland annat kisel) tränger in i träfibrerna och mineraliserar de organiska materialen. Behandlingen ger en fysisk barriär som hindrar rötsvampar att få fäste i trästrukturen. I maj 2014 gav Naturskyddsföreningen OrganoWood träskydd 01: Flam- och rötskydd märkningen Bra miljöval.

I hammocken kan man njuta från tidig morgon till sen kväll.
I hammocken kan man njuta från tidig morgon till sen kväll.

Hur gjorde vi då?

Med hjälp av 900 mm betongplintar gav vi stöd åt det stora däcket vid kanten av hallonplanteringen. Till stommen använde vi oljad och målad gran eftersom vi inte kände till impregneringen med kisel när arbetet inleddes. Först senare, när grunden var klar upptäckte vi OrganoWood och bestämde oss för att fortsätta med kiselbehandlat virke. Resterande stomme består av regelvirke (120 x 45 mm) som klätts med ett bastant ytbeklädnadsmaterial (120 x 28 mm) från OrganoWood. Drygt ett år efter det att trädäcket var klart har ytan blivit vackert grå. En plats i trädgården som vi använder dagligen.

Ramen skrivas samman av 120 x 45 mm regelvirke som lutar på en ram av målad och oljad gran.
Ramen skruvas samman av 120 x 45 mm regelvirke som lutar på en ram av målad och oljad gran.
Ljuvlig squashsoppa till lunch
Solar egg – en bastu utöver det vanliga