Morotsmarmelad med ingefära

7 oktober, 2022
Kategori:

Oavsett om du odlar dina morötter själv eller köper dem av bonde i närheten är hemkokt morotsmarmelad, spetsad med ingefära en favorit i höstmörkret.

Du behöver: 1 kg morötter, 6 dl vatten, 2-3 msk riven färsk ingefära, 9 dl syltsocker, 1 dl citronsaft. Glasburkar för att hälla upp marmeladen.

Smarrig morotsmarmelad med färsk ingefära.

Så gör du:

  • Skala morötterna och riv dem på den grova sidan av rivjärnet.
  • Skala ingefäran med en tesked och riv fint på ett rivjärn. Det kan vara smart att sätta en tallrik under för att samla upp ingefärssaften. 
  • Koka upp vattnet i en gryta och lägg i de rivna morötterna. Koka i fem minuter.
  • Tillsätt ingefära, citronsaft och syltsocker samtidigt som du rör om. Koka marmeladen i omkring tio minuter tills den når önskad konsistens. 
  • Häll upp på väl rengjorda burkar som du desinficerat i ugnen på 100° i 30 minuter.
  • Ställ burkarna upp och ner så att det bildas ett skyddande vacuum under locket och förvara marmeladen svalt och mörkt för bäst hållbarhet.

Lycka till!

Presteles trädgårdskafé
Välj alltid svenskt i krisskafferiet