MSB höjer beredskapen – fler helikoptrar i standby

25 april, 2019
Kategori:

Efter föregående års skogsbränder är det många som varit skeptiska till det svenska brandskyddet, men årets första omfattande skogsbrand (Hästveda i Hässleholms kommun) visar att beredskapen är god. Som mest deltog fem helikoptrar i släckningsarbetet, en insats som gett snabba resultat.

– Alla måste skärpa sig nu. Inte elda eller grilla när det är förbjudet och inte jobba med skogsmaskiner när det är så här torrt, säger inrikesminister Mikael Damberg under ett besök vid branden i Hästveda under torsdagen.

Det är mäktigt att från marken se hur helikoptrarna vattenbombar brandområdet.

Från marken är det mäktigt att se hur helikoptrarna effektivt hämtar vatten ur en närliggande sjö för att sedan bekämpa skogsbranden från ovan.  

I år är risken för gräsbrand och skogsbrand lika stor samtidigt. I vanliga fall brukar det vara ett glapp mellan vårens förhöjda risker för gräsbrand och sommarens risk för skogsbränder.

Mitt i gräsbrandssäsongen höjer MSB beredskapen och placerar två helikoptrar i Göteborg, två i Västerås och två i Växjö för att möta hotbilden med en överlappande stor risk för både gräsbrand och skogsbrand. Detta utöver de helikoptrar som redan varit i drift i Hästveda.

   – Just nu ser vi en överlappande risk för både gräsbränder och skogsbränder. I vanliga fall brukar det vara en eller ett par månaders glapp mellan en förhöjd risk för gräs- respektive skogsbrand, men i år ser vi höjda risker parallellt rätt långt upp i landet, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

Fyra helikoptrar hämtar vatten i Malsjön för att vattenbomba brandområdet kring Åbuamossen i Hästveda.

Nya avtal ger god tillgång på helikoptrar

MSB:s försörjningsavtal garanterar i första hand tio helikoptrar, en summa som kan stiga till trettio helikoptrar vid ett ökat behov. Som bäst kan helikoptrarna ställas på 1,5 timmars beredskapstid vilket innebär att de kan vara i släckningsarbete inom 90 minuter. Dessutom har MSB utökat förrådet med omkring 30 mil extra brandslang och en rad brandsprutor, 4-hjulingar och annan nödvändig utrustning.

Luften vibrerar av arbetande helikoptrar.

  – Vi har valt att ställa två helikoptrar i beredskap i Göteborg, två i Västerås och två i Växjö för att ha en högre beredskap i de delar av landet där vi just nu ser de högsta riskvärdena, säger Jakob Wernerman, chef för enheten för insatser på MSB.

 

 

 

 

 

 

Samla regnvatten i allt som håller tätt
Bygg egna odlingsbänkar