Müsli med svarta vinbär

24 juli, 2020
Kategori:

Att göra hemgjord müsli är enkelt och gott och tar inte mycket mer tid än ett par timmar. Det enda som behövs är svarta vinbär (kan bytas mot andra bär), havregryn, solroskärnor, pumpakärnor, olja och hasselnötter eller hasselnötssmör. Så här gör du.

Müsli på svarta vinbär är supergott.

Med dignande svarta vinbärsbuskar är det skönt att göra något annat än gelé, sylt och saft. Müsli på svarta vinbär är både enkelt och gott och sätter särskild smak på frukostfilen. Supergott!

Du behöver:

  • 2 liter havregryn
  • 5 dl svarta vinbär
  • 5 dl solroskärnor
  • 3 dl pumpakärnor
  • 1 dl neutral kokosolja (eller någon annan olja)
  • 1 dl hasselnötssmör (kan också bytas mot hackade eller hela hasselnötter).
  • 0,5 dl – 1 dl honung (beroende på önskad sötma)

Det går givetvis utmärkt att halvera eller dubblera satsen beroende på dina önskemål.

Mixa bären med olja, honung och eventuell hasselnötssmör och häll rakt över havregrynen.
Blanda väl så att de torra grynen suger åt sig av vätskan.

Så gör du:

  • Sätt ugnen på 150°C och fyll upp en långpanna med havregryn, solroskärnor och pumpakärnor. Blanda väl.
  • Mixa svarta vinbär, olja, hasselnötssmör och honung i en mixer och häll rakt över havregrynsblandningen. Blanda väl så att fukten från fruktmixen absorberas av de torra havregrynen.
  • När allt är välblandat ställer du in plåten i ugnen och låter värmen göra sitt. Öppna ugnsluckan och släpp ut fukt lite då och då och rör om i müslin efterhand som flingorna torkar. Räkna med att det tar 2-3 timmar beroende på effektivitet i ugnen och hur mycket vätska som bären innehåller.
  • Strö över hasselnötterna (om du använder nötter) när det är en halvtimme kvar så bränner de inte. Låt svalna och toppa med kokosflingor eller torkat äpple.
Låt torka mitt i ugnen på 150°C i 2-3 timmar. Ta ut och låt svalna.

 

 

 

Sommar på östra Öland
Svemestertips: Brygghuset Café och Art