Mustig kalops

Under hösten står matlagning högt kurs och vi äter och njuter av maten tillsammans. Missa inte en fantastisk kalops som går att göra på både älg-, hjort-, rådjur- och nötkött.
Mustig kalops med picklad broccoli, polkabeta och kokt potatis, 6-8 personer
- 1 kg grytbitar av älg (det går utmärkt med både rådjur-, hjort- och nötköt)
- 8 morötter
- 2 gula lökar
- 1 msk vetemjöl
- 8-10 dl vatten
- 4 lagerblad
- 1-2 buljongtärningar (grönsaksbuljong)
- salt
- nymortlad svartpeppar
Så gör du: Putsa köttet och skär det i 2-3 cm stora kuber. Bryn köttet varsamt i en gjutjärnsgryta i en rejäl klick med smör. När köttet fått färg pudrar du köttet med vetemjöl och häller på vatten så att det täcker köttet med råge. Tillsätt buljongtärningar och lagerblad och låt grytan koka på låg värme under 3-4 timmar så att köttet nästan faller sönder. Skala lök och morötter och dela löken i stora klyftor och morötterna i långa stavar. Lägg i lök och morötter och låt grytan koka i ytterligare en timme. Smaka av med salt och peppar.
Servera tillsammans med nykokt potatis och picklad broccoli och polkabeta.

Picklad polkabeta
- 2-3 polkabetor
- 3 cm ingefära
- 1-2-3 lag (1 dl ättika (12%), 2 dl strösocker och 3 dl vatten)
- 1 krm salt (kan uteslutas, men ger en uppskattad sälta)
Så gör du: Rör ihop ingredienserna till 1-2-3-lagen och koka upp lagen på spisen. Låt svalna.
Skala ingefäran och dela den i bitar. Skala och hyvla polkabetorna i tunna skivor (osthyvel eller potatisskalare). Lägg polkabetsskivorna i en glasburk och varva med ingefära. Häll över lagen och ställ kallt i kylskåp (syrefritt i en burk med lock) för att undvika missfärgning. Servera först dagen efter.

Picklad broccoli
- 2 nävar broccoli
Så gör du: Fyll en glasburk med små broccolibuketter (färsk eller fryst) och häll över en 1-2-3-lag så att det täcker broccolin. Låt stå kallt i kylskåp över natten.

0 kommentarer