Nachos över öppen eld

11 juli, 2019

Tänk dig en välfylld nachotallrik mitt ute i skogen. Ett krispigt tillbehör med rejält med ost, salsa och jalapeño eller som egen huvudrätt. Utmärkt till sommarens lägerkvällar.

När osten smält plockar du av grytan från värmen och pytsar ut salsa rakt på nachosen.

Att tillbringa semestern i skogen är som att ta del av en annan värld. Det är knappast överfullt, åtminstone om du undviker välbesökta badplatser och istället siktar in dig på en avlägsen sjö, ett trevligt vindskydd eller en mysig campingplats. Det enda du behöver för att göra nachos över öppen eld är en gjutjärnsgryta (alltså inget för långvandringen), nachos, ost, salsa och jalapeño. För enkelhetens skull kan det också vara smart att ha en termometer, men det går lika bra utan.

Du behöver:

1 stor påse nachochips, saltade original.

500 gram riven ost (efter smak och tycke)

1 burk färdig salsa (stark eller medel)

1 burk skivad jalapeño

Lätta på locket med jämna mellanrum för att se om osten smält.

Så gör du:

Klä insidan av en gjutjärnsgryta med bakplåtspapper och mixa nachos, hackad jalapeño och riven ost i lager på lager. Lägg ut en näve med nachos och fyll på med jalapeño och ost och bygg upp nachotallriken som en pyramid med lager-på-lager-principen. Häng grytan i en trefot över en väl tilltagen glödbädd (oftast är det lättast att använda glödande briketter) för att kunna styra värmeutvecklingen optimalt, eller använd en helt vanlig klotgrill. Locket på gjutjärnsgrytan bör vara platt så att du kan lägga på glödande briketter även på locket för att få en jämn övervärme. Sträva efter att hålla 100 – 150° inuti grytan, kontrollera med en termometer och låt grytan stå på värmekällan tills osten är ordentligt smält. Om du saknar termometer får du försöka övervaka värmeutvecklingen så att innehållet inte bränns.

Pytsa ut salsan över den ostsmälta nachosen och njut av himmelska smaker med vänner.

Du som inte vill köpa salsa på burk kan göra sin egen av tomat, rödlök och vitlök. Krydda med salt, peppar och chili för lite hetta.

Du som inte vill köpa salsa på burk kan göra dig egen genom att hacka tomater, rödlök och vitlök och lägga på din hemgjorda salsa rakt på nachosen innan du sätter allt på glödbädden. Glöm inte övervärmen.

Tack Elle Nikishkova på Elles Utemat för all inspiration.

 

 

 

 

 

Sommarshot av krusbär
Så gör du egen myntasaft