När bör jag så chili?

21 januari, 2021
Kategori:

Hetsen att så chili, paprika och tomater tycks bli värre för var år som går och trots att chili sällan kräver mer än 8-10 veckor innan utplantering tycks många så redan vid årsskiftet. Bästa tipset är att avvakta och så först ett par månader innan utplantering.

Jag sår chili i en pluggbox och placerar denna på en värmematta i odlingsstationen från IKEA.

Jag har ofta funderat på varför hetsen kommer smygande vad man än håller på med. Att vara tidig innebär inte längre att man sår sina frön i slutet av februari – trots att det med råge räcker i de flesta delar av landet – utan snarare att man bör så allra senast i januari. 

Pluggboxen är enkel att hantera och tar inte särskilt mycket plats. 49 plantor i en enda box.

Så sår du

Så chilifröna knappt en centimeter djupt och täck med lös jord. Packa inte då det finns risk att du trycker ner fröna i jorden. Vill du snabba på groningen kan man låta fröna ligga i vatten innan du sår i mellan 12-24 timmar. De flesta chilifrön gror inom ett par veckor, men tänk på att det måste vara tillräckligt varmt för att de ska gro (cirka 22-26°C). Använd gärna både värmematta och växtbelysning, även om det funkar precis lika bra att använda ett värmegolv i badrummet. Glöm inte att vattna.

När plantorna kommit upp och växt till sig mår de som bäst i vanlig rumstemperatur.

När fröna grott och plantorna kommit upp, jag sår vanligtvis i PlantStart Pluggbox från Nelson Garden som är både yteffektiv och som dessutom fungerar som ett litet växthus med lock bör frösådderna hållas fuktiga. Lyft på locket och duscha med en sprayflaska eller vattna försiktigt med en vattenkanna. När majoriteten av fröna grott och kommit upp en bit ovanför jorden kan du stänga av värmemattan och lyfta av locket. Nu trivs plantorna som bäst i ett utrymme där det är omkring 20° varmt. Vattna på samma sätt tills plantorna utvecklat ett par blad, då det är dags för omplantering.

Jag planterar om mina plantor direkt från pluggboxen till en större kruka direkt. Glöm inte att då och då näringsbevattna.

Många väljer att plantera om sina chiliplantor 4-5 gånger innan de hamnar i växthuset, men jag har aldrig förstått varför de behöver en sådan omtanke. Jag flyttar chili- och paprikaplantorna direkt från pluggoxen till en större kruka (10-15 cm i diameter) och det händer att jag planterar om dem ytterligare en gång om det verkar bli trångt i krukan. I synnerhet de plantor som haft oturen att hamna i en mindre kruka.

Ljuvligt att kunna skörda egen chili senare på säsongen och bli självförsörjande på styrka.

Tänk på att plantera bebisplantorna så att de nedersta bladen hamnar precis ovanför jordytan för att plantorna ska bli så kompakta som möjligt. Ställ gärna krukorna under en odlingsbelysning som är igång 14-16 timmar per dygn. Om du inte använder växtljus bör man ställa dem i ett ljust fönster, men var försiktig så att du inte sätter dem rakt i ett söderfönster eftersom vårsolen kan vara obarmhärtig när du är på jobbet.

Drömmen är att kunna odla pinsamt mycket chili. Som här i en by i Myanmar. Ljuvligt!

Två – tre månader efter sådd är det dags att sätta ut plantorna i trädgården, men glöm inte att avhärda dem innan du skrider till verket. Avhärdning innebär att man sakta vänjer plantorna vid det intensiva solljuset genom att ställa dem utomhus, under soliga och vindskyddade dagar någon timme i taget. Öka sedan exponeringen för att slutligen plantera ut dem helt. Det är viktigt att risken för nattfrost är förbi – det klarar inte chilin – och temperaturen bör helst överstiga 7-8 grader på natten. I växthus är temperaturen inte lika viktig och man kan möjligen våga chansa. Plantera gärna chiliplantorna något djupare än vad de stod i krukan och glöm inte att vattna. Chili bör aldrig torka ut.

Chili i färgskalans alla nyanser. Svag, stark och brännande het.

Lycka till/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

Pinnbröd över öppen eld
Diner 45 – ett utmärkt lunchstopp i Rättvik