När gamla grejer blir som nya

9 januari, 2019

Jag fullkomligt älskar känslan när man kan tillverka eller bygga nya saker av grejer som man redan har. Det spelar ingen roll om det handlar om en garderobsrenovering där man bygger hyllor och målar om med brädor och färg som man redan har eller bygger ett växthus av gamla fönster som någon annan kastat bort eller bygger ett garage av gammalt rivningstegel. Återbruk är billigt och dessutom sjukt bra för klimatet.

Bygg ett omfattande hyllsystem i garaget utan att köpa en skruv.

Så här i klimattider – äntligen pratar vi om världens miljöproblematik på allvar – tycks alltfler tro att flyget ensamt bär skuld för jordens alla klimatförändringar. Åtminstone på sociala medier. I min värld är klimatutmaningarna betydligt större. Inte minst när det handlar om köp och släng.

Garaget är byggt av gammalt rivningstegel och växthuset av gamla fönster som andra kastat bort.

Ibland undrar jag om jag bor i samma värld som andra. I min värld tänker jag inte sluta att resa – kvävd av ångest – samtidigt som industrin, kommersen, krigen, konflikterna och inte minst samhällets slöseri fortsätter som vanligt. I min värld är det viktigt att resa, i synnerhet under dagar som dessa då högerpopulismen genomsyrar hela världen och människor verkar bli alltmer rädda för varandra. Att resa behöver givetvis inte innebära att man åker långt till andra sidan jorden utan kan likväl handla om att uppleva en annan del av Sverige.

Har du inte plats att spara egna grejer kan man göra fynd hos byggvårdsbutiker och loppisar.

Klimatutmaningarna är omfattande och jag vill verkligen att vi tar tag i våra egna avtryck. Se över vad vi kan göra kring resande, uppvärmning, konsumtion och slit och släng och börja spara för att använda saker på nytt. Det är visserligen helt riktigt att långflygningar står för stora utsläpp och och flyget är ett av de utsläpp vi allra enklast kan påverka. Men samtidigt kastar vi saker som aldrig förr, köper nytt och renoverar utan en tanke på att det kommer en morgondag.

Växthusvagn av gamla fönster.

Jag hoppas att vi tillsammans kan göra mycket mer för klimatet än att utse en begagnad tröja som årets julklapp. Det är dags att vi börjar hushålla med jordens resurser och inte köper nytt, renoverar och kastar prylar för sakens skull. Och när du väl renoverar. Se då till att återanvända så mycket som möjligt och välj gammalt tegel snarare än nytt, gamla fönster till ett växthus (hellre än ett nytt av dålig kvalitet) och målar luckorna i köket istället för att kasta ut ett platsbyggt kök för att ersätta det med en nytt kök gjort av spånskivor.

Utekök av gammalt rivningstegel.

För ett par år sedan klev jag in på en byggvårdsbutik med en gammal femtiotalskontakt i handen. Den gamla var sönder och jag behövde helt enkelt köpa en ny. Har du kvittot kvar så byter jag kontakten på garantin, svarade butiksbiträdet helt ogenerat. Jag harklade mig och förklarade att garantin troligen gått ut. Kontakten är sedan 1952, då köket renoverades sist. Butiksbiträdet blev tyst och sålde en ny. I hennes värld var det sjävklart att kontakten var ny.

Den som spar har har🙂

/ Niklas

 

 

 

 

Säker vildsvinshantering
Minimalist eller ekorre?