När kan man skörda sparris?

5 juni, 2019
Kategori:

Den som sätter ett sparrisfrö bör vänta i fyra år innan de första skotten skördas medan den som köper färdiga plantor kan skörda redan under den tredje säsongen. Så här ligger det till.

Sparris växer som i en skog runt kronans rot.

Det är många som funderar på när första sparrisskörden kan tas. Plantorna sätter nämligen fart så fort de hamnar i jorden och slår skott redan första året. Med andra ord är det lätt att bli sugen när tillväxten verkar gynnsam. Men stopp och belägg. För att skona plantan bör du inte skörda sparris förrän under fjärde säsongen vid frösådd och under tredje säsongen om du odlar färdigköpta plantor. Varför då? För att helt enkelt premiera plantans tillväxt och ge den kraft att växa till sig utan att störas från utsidan.

Frösådd sparris sås enklast i pluggbrätte och planteras ut senare på säsongen.

Frösådd sparris

Du som väljer att fröså sparris bör avvakta med den första skörden till den fjärde säsongen. Minst. Det spelar ingen som helst roll om du väntar längre än så eftersom tillväxten gynnar plantans tillväxt och ger den kraft att ge skörd under lång tid framöver. Så allra helst fröna i små pluggbrätten på våren inomhus eller i växthuset senare på säsongen. När plantorna är etablerade kan du plantera ut dem på växtplatsen. Låt sedan plantorna etablera sig ordentligt och skörda först under den fjärde säsongen.

Sparrisplantan ser ut som en bläckfisk.

Köpta sparrisplantor

Du som däremot köper färdiga plantor (de kallas också kronor) kan skörda redan tredje säsongen även om ytterligare ett års tillväxt är att föredra. Plantera första året och se till att hålla undan ogräs som exempelvis kirskål då sparrisen inte gillar konkurrens. Sommaren efter låter du plantans hela kraft gå till etablering och tillväxt och skördar först år tre.

Kan du inte äta upp all sparris direkt går det fint att sätta den kallt i en bytta med vatten.

Så skördar du sparris

Många menar att man ska bryta av sparrisen, medan jag föredrar att använda en liten kniv eller en sekatör. Skär ett rakt snitt nära markytan och skär av eventuella ”träiga” detaljer med ytterligare ett snitt. Lägg sedan den färska sparrisen på grillen eller i en oljad stekpanna och servera varm med olivolja, salt och lite pinjenötter. Bara sådär.

https://blogg.land.se/lev-som-en-bonde/sparris-till-bade-lunch-och-middag/

Nyskördad sparris.

 

 

 

Hellre laga än att köpa nytt
Skapa trädgårdsmiljöer med pil, hassel och björk