När ska vitlöken skördas?

6 juli, 2020
Kategori:

En vanlig uppfattning är att vitlök bör skördas i slutet av juli eller i början av augusti beroende på var i landet du bor och vilken sort du valt att odla. Men redan i början av juli kan det vara dags att skörda vissa sorter. Är du osäker så dra upp en planta för att se om löken bildat fina klyftor. Vanliga tecken är annars att blasten gulnar och tappar sin stuns.

När blasten börjar gulna och tappa sin stuns är det dags att skörda vitlöken.

Ett bra tips är att skörda den första vitlöken (en planta av varje sort) under första veckan i juli.  Åtminstone i gynnsamma lägen i södra Sverige. Då ser du om klyftbildningen tagit fart och kan avgöra om löken bör skördas redan nu eller först om några veckor. Vitlök som delat på sig och spruckit ut i djupa klyftor bör tas upp ur jorden ögonaböj.

Dra upp en vitlök av varje sort i början av juli för att kunna avgöra om det är dags att skörda eller inte.

Klipp bort rötterna och tvätta noggrant

Ett bra sätt för att få vitlöken lagringsduglig är att klippa bort rötterna och tvätta löken noggrant innan du hänger upp den luftigt för att torka.

Klipp bort rötterna med en sax eller sekatör.
Och tvätta vitlöken noggrant med en mjuk vattenstråle.

Man kan också lägga löken på ett fat tills den torkar och därefter gnugga den mellan fingrarna, tummen, pek och långfingret så att de yttre lökskalen faller bort. Förvara vitlöken svalt och mörkt. Fläta gärna lökarna till vitlöksflätor som kan hänga framme året om. Allra helst svalt och mörkt för att minimera risken för att vitlöken ska mögla, skrumpna eller bli dålig på något annat sätt.

Härliga vitlöksflätor är både roliga att göra och fina att titta på.
Vitlök som börjat dela på sig och spruckit ut i djupa klyftor bör tas upp ur jorden ögonaböj.

 

 

 

 

 

Odla smultron som marktäckare
Svemestertips: Vallonbruket Lövstabruk i norra Uppland