Nässelbröd av naturens gröna guld

Just nu är det en utmärkt tid att ge sig ut och plocka nässlor. Borta är de allra spädaste exemplaren, men det går lika bra med större uppväxta nässlor så länge du drar bort stjälkarna (för att undvika trådar). Njut av nässelsoppa, nässelbröd och torka enorma mängder med nässlor för att kunna göra ditt eget nässelpulver. Det här receptet är mitt favoritrecept.


Nässlor ger bortsett från ett grönaktigt skimmer i brödet – och ljuvlig smak – ett enormt tillskott av B-, C- och K-vitamin utöver järn, kisel, fosfor, kalcium, magnesium och folsyra (B9). Bland annat. Se till att plocka späda nässlor tidigt på våren eller nässeltoppar från större nässlor under hela året. Ju nyare nässlorna är desto mer fullsprängda med näringsämnen är de. Eftersom nässlor lagrar in nitrater bör man vara försiktig med att plocka nässlor kring gödselstackar och ladugårdar. Åtminstone för att servera till små barn.


Nässelbröd med filmjölk eller vassle
Eftersom jag har hela frysen full av vassle ersätter jag nästan alltid mjölk och filmjölk i degar med ljuvlig vassle som blivit över vid osttillverkningen. Det går givetvis lika bra att ersätta vasslen med både mjölk och filmjölk.

Du behöver:
- 2 dl förvällda nässlor (går utmärkt att tina förvällda nässlor ur frysen).
- 50 gram jäst
- 5 dl vassle (eller filmjölk)
- 3 dl rågmjöl (råg ger bättre mättnadskänslor)
- 12 dl vetemjöl (gärna special)
- 0,5 dl smakneutral olja
- 1,5 tsk salt
- 0,5 dl honung
Så gör du: Smula ner jästen i hushållsassistenten och häll över fingervarm vassle. Rör om så att jästen löser sig ordentligt. Om du inte redan mixat de förvällda nässlorna med mixerstaven gör du det nu. Häll ner nässelmixen i bunken tillsammans med salt, honung och rågmjöl. Arbeta degen och tillsätt vetemjölet efterhand. Lite i taget tills degen är rejält genomarbetad och fluffig. Låt jäsa under handduk i minst 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i fyra bitar och forma till runda låga bröd med ett hål i mitten (enbart för utseendets skull). Låt jäsa på nytt i minst 30 minuter. Grädda mitt i ugnen (225°C) tills bröden fått fin färg (cirka 15 minuter). Ät med mycket smör och god ost. Gärna med nässelsoppa till.

Varför bör vi undvika att stoppa i oss stora mängder nitrat?
Nitrat och nitrit finns naturligt i miljön (en slags kvävehaltiga ämnen) som kan omvandlas till nitrit i kroppen där den i höga doser kan leda till methemoglobinemi vilket är ett ovanligt akut tillstånd som innebär att syretransporten i blodet försämras. Framförallt är det viktigt att undvika nitrater för små barn (spädbarn) där risken är betydligt större än hos vuxna. Däremot kan både nitrat och nitrit omvandlas till kväveoxider i blodet som bland annat kan leda till lägre blodtryck, förbättrad syreupptagningsförmåga och skydda mot magsår.
/ Niklas
0 kommentarer