Nu är det bra tid att göra nässelvatten

29 maj, 2017
Kategori:

Så här på vårkanten när dikeskanter och hagmarker i fulla av nässlor brukar jag samla rejält med brännässlor i en tunna och göra årets första häxbrygd av nässelvatten.

Fyll upp en tunna till hälften med nässlor och fyll på med vatten ända upp till kanten.
Fyll upp en tunna till hälften med nässlor och fyll på med vatten ända upp till kanten.

Få saker är lika enkla att göra som nässelvatten. Det kostar inte ett smack och går dessutom riktigt fort. Enda nackdelen är att nässelvattnet stinker något fruktansvärt, så var noga med att välja en tunna med lock. Gärna med en kran i botten.

Så här gör du eget nässelvatten

Fyll en tunna till hälften med nässlor och fyll upp med vatten ända upp till kanten. Det gör inget om nässlorna är stora eller små. Det spelar heller ingen roll om om det följer med andra växter eller rent av ogräs. Undvik att plocka nässlor som växer nära gödselstackar eftersom sådana nässlor innehåller höga halter nitrat och välj istället friväxande nässlor i åkerkanter och kring hagmarker. En bra plats att hitta brännässlor brukar vara kring gamla ladugårdar och uthus.

Efter 2-3 veckor i tunnan är nässelvattnet klart. Du kan då välja att hälla bort nässlorna (det återstår bara stjälkar) och använda nässelvattnet som gödselvatten. Späd blandningen med vanligt vatten enligt formeln 1/9. Alltså 1 dl nässelextrakt till 9 dl vatten.

Ett lock till tunnade nässelvatten är ett måste!
Ett lock till tunnan med nässelvatten är ett måste!

Jag brukar använda en helt vanlig vattenkanna med stril. För att slippa handskas med det illaluktande nässelextraktet kan man välja att använda en tunna med kran i botten. Tyvärr brukar det slemmiga nässelextraktet då och då täppa igen kranen (trots att man använder sil). Ett bra tips är då att sleva upp nässelvattnet med en gammal plastburk eller en helt vanlig skopa.

Vattna inte med nässelvatten rakt på grönsakerna

Tänk på att inte vattna rakt på grönsakerna. I synnerhet inte sådana grönsaker som du planerar att äta inom några dagar. Vattna istället med nässelvatten mellan plantorna och gödsla jorden snarare än plantorna. Om du använder gräsklipp eller ensilage som marktäckning går det utmärkt att vattna mitt på dagen då gräsklippet ökar markfukten och därmed också jordens möjlighet att ta emot och förvalta näringslösningen. Utan täckodling kan det vara lämpligt att vattna marken innan du gödslar eftersom en blöt jord har lättare att ta till sig näringslösningen än en torr.

nässelvatten
Nässlor är en utmärkt källa till näring.

Två till tre gånger om året

Med en tidig, en mellan och sen laddning nässelvatten brukar jag klara mig fint i trädgårdslandet. Bortsett från på friland kan man också använda nässelvatten i  växthus, krukor och amplar. När nässelextraktet stått och dragit i 2-3 veckor plockar du ur nässelstjälkarna med en grep och lägger dem på komposten, eller kring näringskrävande plantor i köksträdgården. Det går fint att lägga över resterna i en annan tunna och komplettera med nya nässlor innan du fyller på med vatten ända upp till kanten.

Tänk på: Att nässelvatten luktar något alldeles förfärligt. Undvik att vattna med nässelvatten när du planerar att använda trädgården till annat och satsa på kalla regniga dagar då marken tar emot näringslösningen som bäst.

Frankrike från hästryggen
Kvällsljus över takåsarna