Nu plockar jag mängder med nässlor till båda soppa och nässelpulver

3 maj, 2017
_d2a7721

Få andra växter är så enkla att plocka som brännässlor. De växer överallt, i synnerhet kring gamla jordbruksmarker och längs stengärdsgårdar där de trivs i den brukade markens närhet. Undvik att plocka nässlor kring gödselstackar eftersom brännässlor lagrar nitrater.

Nässlorna växer rikligt runt ladugårdar och stengärdsgårdar.
Nässlorna växer rikligt runt ladugårdar och stengärdsgårdar.

Att ge sig ut och plocka brännässlor är en given favoritsysselsättning i vår familj. Vi brukar traska ut i skogen, åtminstone vid ett par tillfällen varje säsong och fylla ett par rejäla papperspåsar med nässlor. Det räcker vanligtvis till tio fyraportionsförpackningar med förvällda nässlor (som vi fryser in) och mängder med torkade nässlor som med matberedarens hjälp förvandlas till ett fint nässelpulver.

Undvik att plocka nässlor nära gödselstackar eftersom nässlorna kan lagra nitrater.
Undvik att plocka nässlor nära gödselstackar eftersom nässlorna kan lagra nitrater.

Så gör du eget nässelpulver

Plocka späda nässlor, eller möjligen toppen på lite större nässlor (undvik de största) genom att knipsa av nässlorna med tummen och pekfingret. Genom att använda handskar slipper du att bränna dig. Många föredrar att använda sax eller kniv, men jag tycker att det är minst lika lätt att dra/knipsa av nässlorna. Om du mot förmodan skulle få med rötterna är det bara att knipsa av nässeltoppen och lägga tillbaka resten av nässlan i naturen.

Plocka späda nässlor till soppa. Till nässelpulver funkar det bra att plocka av  topparna också på lite större nässlor.
Plocka späda nässlor till soppa. Till nässelpulver funkar det bra att plocka av topparna också på lite större nässlor.

Rensa nässlorna hemma på köksbordet och lägg dem i kallt vatten om du vill vara säker på att bli av med alla insekter. Bred ut nässlorna på en handduk och låt dem torka i rumstemperatur. Det brukar ta omkring fyra fem dagar. Var noga med att vända på nässlorna (varje dag) så går torkprocessen fortare. Jag brukar använda en vanlig svamptork. På ollorna torkar nässlorna på bara några timmar och tjocka lager brukar vara klara på knappt ett dygn. Eftersom alla örter i känsliga för hög värme bör du inte torka nässlorna varmare än 50 grader.

Torka nässlorna i en vanlig svamptork.
Torka nässlorna i en vanlig svamptork.

Mixa dina torkade nässlor till ett nässelpulver i en matberedare. Förvara mörkt och torrt i en glas- eller plåtburk. Utmärkt att använda som bas i gröna drinkar, som te, på morgonfilen, i bröd och kakor eller i barnens favoritsmoothies.

Och mixa till ett fint pulver i en matberedare.
Och mixa till ett fint pulver i en matberedare.

Nässlor är rena vitamininjektionen

Bortsett från järn innehåller nässlor också en rad olika mineraler. Karoten (ett förstadium till A-vitamin), vitamin A och vitamin C. Dessutom sägs brännässlan innehålla 70 olika näringsämnen, bland annat kalcium, folsyra, magnesium, myrsyra, folacin, xantofyll, histamin, mangan, kalk, fosfor, koppar, kisel och aminosyror.

Nässelpulver är rena vitamininjektionen.
Nässelpulver är rena vitamininjektionen.

1 msk innehåller hela 100 gram nässlor

Det är verkligen effektivt och potent att mala torkade nässlor till pulver. Varje matsked nässelpulver innehåller omkring 100 gram färska nässlor, vilket gott och väl täcker en dagsranson. Själv berikar jag bara maten då och då med skogens guld, medan hälsokostbranschen rekommenderar 1-3 tsk om dagen.

 

Svensk pesto på boklöv, hasselnötter och västerbottenost
Skydda fiberduken mot inkräktare