Nyrups naturhotell i Skåne

8 juli, 2021
Kategori:

Att övernatta mitt ute i skogen omgiven av träd och inget annat är en dröm som många bär på utan att någonsin våga förverkliga den. Ett bra tips för att komma drömmen närmare är att checka in på Nyrups naturhotell och ta del av skogens alla ljud och dofter samtidigt som du sover bekvämt och lagar mat över öppen eld.

Ullhyddorna i Höör har sytts i Mongoliet och isolerats med tuvad ull.

Det är inte särskilt långt från parkeringen en bit bortom Frostavallen utanför Höör i mellersta Skåne till Nyrups naturhotell. Från parkeringen är det bara tio minuter att gå längs stigen som kantas av lövskog på den ena sidan och barrskog på den andra.

De färgglada dörrarna på ullhyddorna livar upp i allt det gröna.

Naturhotellet startade 2014

För Camilla Jönsson som driver företagen Robusta Äventyr och Nyrups naturhotell är det inget konstigt med att spendera mycket tid utomhus. Det är liksom hela affärsidén med naturhotellet där gäster från när och fjärran kommer till bokskogen för att laga mat över öppen eld, bo bekvämt och ta del av skogens alla hälsoeffekter.

   – Många av våra gäster är ganska naturovana, men vill samtidigt lära sig mer om att vara ute och njuta av skogens närhet. Vi rekommenderar att man stannar hos oss i två nätter för att tillräckligt med tid så att man hinner vandra över dagen eller bara slappna av mellan in och utcheckning, säger Camilla Jönsson som startade naturhotellet redan 2014.

Camilla Jönsson trivs med att inspirera människor till mer naturupplevelser.

Då var drömmen att bygga upp en camp där hon kunde ta emot besökande gäster som ville stanna över natt. Hon tittade på stugor, tentipi och tält, men föll för de mongoliska ullhyddorna med ljusinsläpp i taket och bekväma stabila golv. Precis som i Mongoliet.

   – Det är viktigt att man bor bekvämt och att det är full ståhöjd i ullhyddorna, säger Camilla samtidigt som hon visar hur kaminen och oljelamporna fungerar. Det finns ingen elektricitet (glöm inte att ta med pannlampa eller använd de lyktor som finns på plats) och knappt någon täckning på mobilen.

Du sover bekvämt i sköna dubbelsängar mitt i ullhyddan.
Ljusinsläppet i taket får skogen att kännas nära.

Gästerna lagar mat över öppen eld

Till skillnad mot många andra naturhotell runt om i världen där mängden personal tycks vara ett mått på anläggningens exklusivitet är det inget som kännetecknar Nyrups naturhotell. Här bor man visserligen bekvämt i pressade lakan, men man bäddar själv, använder gemensamma utedass och lagar sin egen mat över öppen eld. 

Runt klockan fem är ingredienserna till middagen klara att hämta i den stora ullhyddan som fungerar som lounge och receptionen. Här finns både kylskåp, vedspis för riktigt dåliga dagar och plats att sitta inne om det blåser eller är kallt ute. Recepten består av enkla instruktioner utan vare sig måttangivelser och mängd och gästerna får själv tillreda maten på egen hand.

All mat lagas över öppen eld. Solroskärnor rostas till kvällens nässelpesto.

   – Inledningsvis jobbade vi med kompletta recept, men upptäckte rätt snart att gästerna fokuserade mer på mängden råvaror än själva upplevelsen. Genom att guida gästerna rätt och tipsa om saker som de inte bör glömma blir matlagningen precis så spontan som jag vill att den ska vara, säger Camilla Jönsson. Bortsett från att skala, hacka, fräsa och steka olika sorters ingredienser får gästerna också göra upp eld och lära sig att justera värmen med hjälp av mängden ved som skjuts in i eldstaden. Vissa har aldrig gjort upp eld förut medan andra är betydligt mer eldvana. 

Bente och Klaus Lange firar bröllopsdag och dukar fint under träden.

Stillhet runt eldstaden

Trots att alla sällskap lagar mat på egen hand (det finns totalt sex ullhyddor för övernattning) så blir det många spontana möten runt eldstäderna. Inte minst när maten står på bordet och kaffet puttrar på spisen efteråt. För att diska måste man värma diskvatten över öppen eld och diska precis som förr i tiden. Det finns ingen dryck att köpa på plats så man måste ha med egen dryck om man vill dricka annat än vatten och äppelmust. Danska Bente och Klaus Lange firar bröllopsdag och har med både vin och dessertvin och bjuder gärna laget runt på klassiskt danskt manér.

Trots att det är som ljusast i Skåne runt midsommar blir det ändå förhållandevis mörkt  framåt midnatt och kvart i tolv är det helt tyst i skogen bortsett från ett rådjur som skäller i bakgrunden.  

Karin Ryding lagar frukostgröt till sig själv och väninnan Karin Wiknertz.
Klaus Lange förbereder en full english breakfast.

Ensam vid eldstaden

Strax innan klockan åtta dagen efter är jag först vid eldstaden. Jag gör upp en värmande brasa trots att sommaren visar sig från sin bästa sida, i första hand för att kunna koka kaffe, men också för att elden hör skogsutflykten till. Det finns gott om råvaror för den som vill tillreda en full engelsk frukost, men jag föredrar yoghurt, macka och svart kaffe. En efter en vaknar övriga gäster och kommer yrvakna släntrandes över kullarna.

   – Det här är verkligen ett dygn att minnas. Vandring, matlagning och trevliga samtal med vänner. Bättre än så kan det knappast bli, säger svenska Karin Ryding som bor i Köpenhamn.

Extra allt till frukost.

FAKTA: Nyrups naturhotell ligger strax utanför Höör i Skåne. Du bor med frukost och middag inkluderat i priset, men som du tillagar själv över öppen eld. Stanna gärna i två nätter för att ha tillräckligt med tid för att upptäcka naturen runtomkring under en heldag. Glöm inte: Kamera, pannlampa (det finns fotogenlyktor på plats), powerbank och tid att slappna av.

 

 

Salsa verde på ogräs och örter
Enkel rabarbersaft i saftmaja