Odla egen ingefära

14 oktober, 2017

För oss är ingefära nästan lika viktigt som äpple i hushållet. Vi äter ingefära till det mesta och juicar stora knölar tillsammans med rödbetor, morötter, äpple och gröna blad i råsaftscentrifugen. Men går det verkligen att odla ingefära i Sverige?

Egen ingefära smakar ljuvligt.
Egen ingefära smakar ljuvligt.

Jag minns ett fält i Myanmar (Burma) som jag besökte för ett par år sedan. Ett enormt fält, säkert 100 x 100 meter där man odlade färsk ingefära på en höjd vid sidan om floden. Just när vi passerade höll man på att skörda hundratals, förmodligen tusentals kilo av denna fantastiska smaksättare som fick luften att vibrera av ingefärans riviga smaker. Där och då bestämde jag mig för att odla ingefära!

Värme och väldränerad jord

För att lyckas med ingefära krävs det att du odlar den varmt i väldränerad jord, allra helst i en svart murarhink eller i ett lite bredare (avlångt) murartråg. Växten behöver ingen exceptionell värme, men klarar inte frost och måste med andra ord odlas inomhus under vintern. De flesta sätter en bit ingefära från affären (ekologisk) i en kruka inomhus under våren och flyttar sedan ut krukan i ett soligt läge i trädgården under sommaren för att skörda ett litet gäng knölar senare under samma höst. Om du istället vill få rejäla knölar kan du låta plantan övervintra (inomhus) och på nytt ställa ut den i trädgården året efter. Glöm inte att vattna och näringsbevattna efter hand. Ingefära gillar välgödslad jord och kräver fukt då och då. Tänk bara på att inte vattna för mycket eftersom knölarna lätt ruttnar om det är för blött i jorden.

Under vintern flyttar jag in ingefäran i biblioteket och låter den "lapa" ljus i glasverandan.
Under vintern flyttar jag in ingefäran i biblioteket och låter den ”lapa” ljus i glasverandan.

Så gör du:

Köp en bit ekologisk ingefära i butiken. Snåla inte utan köp en rejäl bit i bra skick. Jag brukar välja en så späd ingefärsbit som möjligt, med grönskande färskt skal (i Indien skulle man aldrig laga mat på den typen av träiga ingefärsbitar som vi använder i Sverige) och placera ingefärsknölen i ett svalt köksfönster. Efter några veckor kommer det att bildas små skott ”ögon” där knölen förbereder tillväxt och vill skjuta blast. Avvakta i ytterligare några veckor innan du ”jordsätter knölen” i välgödslad väldränerad jord i en stor svart murarhink.

Välj en vid kruka (allra helst ett bredare murartråg) eftersom ingefäran växer på bredden.
Välj en vid kruka (allra helst ett bredare murartråg) eftersom ingefäran växer på bredden.
  • Lägg knölen rakt på jorden, med ”ögonen” uppåt. Täck med jord till hälften.
  • Vattna och låt krukan stå i ett soligt fönster. Om man vill kan man sätta över ett glas- eller plastlock eller tillverka ett miniväxthus av en vanlig plastpåse. Glöm inte att göra några lufthål i påsen för att förhindra mögeltillväxt.
  • Efter hand som bladen växer kan du näringsbevattna med bokashivatten. Det går givetvis lika bra att köpa flytande gödsel på flaska. Man kan också lägga pelleterad hönsgödsel (en näve) i en kanna med vatten och gödsla med lakvattnet.
  • När rottillväxten kommer igång (det ser du okulärt eftersom roten växer åt alla håll (också uppåt) planterar du om knölen i en ny kruka, djupare än första gången så att hela knölen täcks med jord. Det gör inget om lite av blasten kommer under jord.
  • Ställ ut i ett varmt soligt läge i trädgården.
  • Framåt hösten är det dags att skörda. Dra upp hela knölen och klipp bort rotsystem och bladverk.
  • Sätt sedan en bit av skörden på nytt och börja om från början, medan du njuter av resterande skörd i juice, soppor och grytor. Har du förresten provat egen ingefära i ärtsoppan?
Prova att lägga i lite blast råsaftscentrifugen. Inte alls lika starkt som knölarna även om det tydligt smakar ingefära.
Prova att lägga i lite blast råsaftscentrifugen. Inte alls lika starkt som knölarna även om det tydligt smakar ingefära.

Varför ekologisk ingefära? Flera länder (jag skulle säga de flesta) besprutar knölarna med tillväxthämmande gift för att knölarna ska kunna lagerhållas under lång tid utan att slå skott.

Välj grönskimrande ingefära med tunt skal för bästa smak.

 

 

Håll dig frisk med chilijuice och apelsin
Inkokning – ett utmärkt sätt att konservera tomater