Odla i kaffesump

17 juni, 2017
Kategori:

Efter att ha druckit kaffe i drygt tjugo år började jag en dag fundera på om det går att odla i kaffesump. Möjligen går kaffesumpen att använda som gödsel, eller för att hålla sniglar och andra skadedjur borta från odlingarna (skeptisk). Men att odla i kaffesump. Går det?

Fyra krukor med fyra tomatplantor av sorten Brandywine.
Fyra krukor med fyra tomatplantor av sorten Brandywine.

Jag bad helt enkelt en vän som jobbar på en stor arbetsplats  i Blekinge att samla kaffesump på jobbet. I köket på en arbetsplats som dagligen serverar kaffe till hundratals medarbetare blir det snabbt mycket kaffesump. På bara en vecka hade jag fått ihop en hel tunna (modell större) full av rättvisemärkt, ekologisk kaffesump. Underbart tänkte jag ända tills stanken av halvsur sump spred sig i paviljongen. Jag ställde nämligen in tunnan – som vägde bly – i paviljongen där den utan lock skulle torka av värmen från solen.

Test med fyra tomatplantor

För att gör att ett så korrekt test som möjligt valde jag att plantera fyra lika stora tomatplantor (Brandywine) som jag dragit upp från frö. Tomaterna sattes i början av februari och har sedan dragits upp inomhus under T5 armaturer från Biltema (kalljus). I mitten av maj satte jag ut dem i fyra lika stora krukor med med följande jordstruktur: en kruka med 100 % jord (Hasselfors naturgödslad ekojord), en kruka med 80 % jord och 20 % ekologisk kaffesump, ytterligare en kruka med 60 % jord och 40 % kaffesump och sista krukan med 100% kaffesump. Hur gick det? Inte alls så bra som jag hade hoppats.

Stor skillnad mellan plantan som växer i jord och övriga plantor som växer i olika mycket kaffesump.
Stor skillnad mellan plantan som växer i jord och övriga plantor som växer i olika mycket kaffesump.

Kaffesumpen rik på kväve

Drygt en vecka efter omplantering i större kruka syntes fortfarande ingen skillnad mellan någon av plantorna, men redan efter ytterligare en vecka tyckte jag mig kunna se att tre av plantorna slokade, lite som om de var övervattnade (ni vet gulnande blad och lite hängiga). Ytterligare en vecka senare var kaffesumpsplantorna riktigt eländiga medan plantan som växt i ekojord frodades på samma sätt som resten av plantorna i växthuset. Idag, drygt fyra veckor efter omplantering är plantorna på väg att ge upp. Varför – förmodligen av chocken på kväve.

Kaffesumpen innehåller 2,28 % kväve.
Kaffesumpen är rik på kväve.

Kaffesump innehåller 2,28 % kväve

Enligt Soil and Plant Labratory i USA, som på uppdrag av en känd webbportal undersökte förekomsten av näringsämnen i kaffesump från en amerikansk kaffekedja innehåller kaffesump enorma mängder kväve, 2,28 % för att vara exakt vilket kan jämföras med pelleterad hönsgödsel som innehåller 4 % kväve. Dessutom innehöll kaffesumpen 0,06 % fosfor och 0,6 % kalium (pelleterad hönsgödsel innehåller 1,2% fosfor och 2,3% kalium). Dessutom hittade man höga halter av både magnesium och koppar. PH värdet hamnade däremot på 6,2.

Plantan som växer i jord är frodig med grova välutvecklade blad.
Plantan som växer i jord är frodig med grova välutvecklade blad.
Redan med 30 % kaffesump är tomatplantan hårt stressad av kvävenivån.
Redan med 20 % kaffesump är tomatplantan hårt stressad av kvävenivån.
Plantan som växer i enbart kaffesump är förvånansvärt nog i samma skick som plantorna som växer i betydligt lägre nivåer med sump.
Plantan som växer i enbart kaffesump är förvånansvärt nog i samma skick som plantorna som växer i betydligt lägre nivåer med kaffesump.

Kaffesump som jordförbättring

Framöver ska jag vara försiktig med att använda kaffesump som jordförbättring. Visst kan man lägga ut en skopa kaffesump lite här och där, eller tömma sumpen rakt ut i trädgårdslanden (kokkaffesumpen är utmärkt med grovmalen struktur), men att använda stora sjok av kaffesump i odlingsbäddarna är både vanskligt och utmanande. Inte ens maskarna i komposten tycktes gilla kaffesump (jo jag hällde i knappt fem liter torr ekologisk kaffesump i varmkomposten) utan flyttade helt sonika djupt ner i markstrukturen.

Kaffesump som dressjord

Tack vare relativt höga halter kväve ska jag framöver göra ett test på gräsmattan. Kan möjligen kaffesump vara ett bra tillskott på näringsämnen i gräsmattan? En sak är klar. Jag ska börja försiktigt och använda kaffesumpen med måtta. Under en dag när det regnar. Precis som med hönsgödsel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Välj alltid ekologiskt vin!
Stå upp för den svenska bonden #bondeupproret2017