Odla mitt i vintern

14 december, 2018

Det låter helt galet, men nu är det dags att stoppa frön i jorden. Åtminstone om du vill få riktigt tidig chili eller vill njuta av egna bladgrönsaker om blott några veckor. Det enda som behövs är gott om plats, växtbelysning och ett riktigt stort sug efter fräscha bladgrönsaker.

Det går utmärkt att odla under ljus mitt i vintern. Under bordet hänger klassiska T5-armaturer.

Tänk bladgrönsaker som du köper i butik, importerad plastpåseförpackad spenat, ruccola och salladsmix som stillar den allra värsta bristen av gröna tillbehör så här års. Med rätt förutsättningar – du behöver jord, tråg, frön och en växtlampa – så kan du odla samma varor hemma. Det finns visserligen fantastiska växtlampor att köpa, LED-ljus och specialbelysning men oftast räcker det med vanliga lysrör av T5-modell. Om du väljer kallt- eller varmt ljus spelar mindre roll. Det blir visserligen inte särskilt mycket blad för jobbets skull, men tillräckligt mycket för att inge hopp om att varmare tider ligger framför oss. Med ljusa kvällar och varma nätter. En tid när det återigen går att odla.

Enkel effektiv växtbelysning på smidiga stativ för bordsmiljö.

Har du ingen växtbelysning är det en utmärkt julklapp.

Det går utmärkt att odla bladrädisa inomhus.
Liksom gurkört, broccoli, rädisa, spenat, rödkål, rucola och koriander.

Så gör du: Lägg ut jord i ett tråg (omkring 5 cm djupt) så att plantorna blir tillräckligt kraftiga att de tål att skördas, för att därefter växa till sig och kunna skördas på nytt. Använd gärna gödslad jord (alltså inte såjord) eftersom det behövs lite ”kräm” i jorden. Tänk på att trågen bör ha dräneringshål i botten för att inte fröna ska ruttna. Under trågen sätter du sedan vattentåliga brickor. Den som har ont om plats kan bygga egna hyllor och odla i flera etage eller köpa Ikeas finurliga odlingshyllor Krydda. Sträva efter 0,5-1 cm mellan fröna (glesare om du vill att plantorna ska växa till sig) och vattna innan du täcker allt med ett tunt lager jord.

Sätt sådden under ljus så fort fröna börjar gro och gödselvattna efter omkring 2-3 veckor. När bladen är tillräckligt stora att skörda är det bara att klippa av med sax och vänta på en ny skörd. Sträva efter att låta växtbelysningen vara på under 8-14 timmar om dagen.

Man kan givetvis bygga stora system där det går att odla betydligt mer.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

 

Vildsvinsskinka till jul
Den taniga granens tid