Odla mycket grönkål

7 juni, 2018
Kategori:

Grönkål är en fantastisk kålsort som det pratas på tok för lite om. Dessutom är den lätt att odla och full av antioxidanter, järn, omega-3, fibrer, vitamin A, C och K och mängder med kalcium. Se till att mota skadedjuren tidigt på året (med starka plantor och kålnät) och skörda ofantliga mängder med grönkål ända fram tills det är dags att plantera ut nya plantor året efter.

Dra upp mycket grönkål och se till att odla så mycket du bara har plats för.

Den största fördelen med grönkål är bortsett från näringsinnehåll och mängden gröna blad att den övervintrar för att återigen sätta nya blad året efter (långt upp i mellansverige). Dra upp grönkålsplantorna inomhus på våren och plantera ut starka friska plantor på odlingsplatsen fram i maj. Om det finns risk för nattfrost kan du täcka plantorna med friberduk eller helt enkelt en glasbytta över varje planta till dess att temperaturen håller sig på plussidan.

Om det är risk för nattfrost kan man täcka varje planta med en huv som skydd mot kylan (även om grönkål är härdig och anpassad till vårt kärva klimat).
Grönkål går lika bra att så inomhus som utomhus.

Bäst förutsättningar får grönkålen (gäller egentligen för alla typer av kål) om du sätter fröna inomhus och sedan planterar om plantorna 1-2 gånger innan du sätter ut dem på friland. På så sätt blir kålen motståndskraftig och tålig när den väl hamnar i jorden. Självklart kan man också fröså grönkål rakt i odlingsbädden, gärna så tidigt som möjligt så att fröna redan är i marken när jorden är tillräckligt varm så att fröna börjar att gro (cirka 5°C).

Dra upp plantor inomhus och sätt ut på friland när det är tillräckligt varmt utomhus. Man kan givetvis också så grönkål rakt på friland.

Precis som alla sorters kål behöver grönkålen mycket näring för att växa bra. Gödselvattna gärna kålen en gång i veckan med pelleterad hönsgödsel upplöst i vatten. Blanda ett par nävar med pelleterad hönsgödsel med 8-10 liter vatten och låt stå i 1-2 dygn. Rör om ordentligt ett par gånger under tiden och dessutom kraftigt (minst en minut) i samma stund som du späder gödselvattnet med nio delar vatten (1 del koncentrerat gödselvatten till nio delar vatten). Vattna rikligt MELLAN raderna och inte rakt på plantorna). Man kan också vattna med guldvatten (kiss utspätt med vatten, nässelvatten eller ogräsvatten).

Täck allra helst grönkålen med fiberduk eller kålnät för att slippa besvärliga insekter vars larver äter av bladen på bara några dagar. Jag brukar använda mig av vanliga VP-rör (sådana där lättböjliga rör som elektriker använder för att dra eltrådar i hus) eller betydligt billigare vidjor som jag tar i skogen (fråga vilken markägare som helst om du inte har egen mark).

Täck kålen med fiberduk eller kålnät för att undvika att odlingen drabbas av skadedjur. Det är viktigt att det blir tätt ner mot marken.

Bäst brukar klena pinnar av björk, asp och alm vara. Lägg kålnätet över rören (IKEA:s spetsgardin Lill funkar utmärkt som kålnät (29 kr för två stycken 250 x 280 cm stora gardiner)) och fäst ner mot marken med hjälp av stora stenar eller tegelstenar. Skulle odlingen ändå drabbas av kålmal, kålfjärilar eller kålflugor kan du ta till Turex Larvskydd med Bacillus thuringiensis, ett biologiskt preparat som innehåller bakterier som oskadliggör larverna. Behandla minst två gånger.

Det finns inget vackrare än ett frodigt hav av grönkål.

Bortsett från som färska bladgrönsaker kan man använda grönkål i både varma och kalla rätter. Dessutom är den utmärkt att woka, strimla, steka eller mixa till en smoothie.

 

/ Niklas

                     

Luktfritt nässelvatten
Boka höstens föreläsningar