Odla persikor, vindruvor och fikon i tunnelväxthus

19 maj, 2019
Kategori:

Det kan tyckas långsökt att drömma om egna medelhavsfrukter i nordliga länder, men är fullt möjligt med lite planering. Kombinera tåliga sorter med gynnsamma lägen och plantera större träd i växthus eller odlingstunnel för att kunna njuta av italienska frukter under hela sommarsäsongen.

Grymma vindruvsskördar.

Istället för att köpa, eller driva upp citrusträd och andra medelhavsväxter i kruka kan man lika gärna sätta dem på friland, fast under tak i ett skyddande växthus eller odlingstunnel. På bara några år växer sig träden stora (temperaturen är gynnsam året om i växthuset) och du kan njuta av fantastiska skördar, blommande träd och smått surrealistiska känslor av Italien.

Det gynnsamma läget under plast ger stora skördar.
Fantastisk känsla att kunna plocka persikor i Sverige.

Kräver sällan vintertäckning

Medelhavsväxter i växthus eller tunnelväxthus kräver sällan några omfattande täckningsritualer under vinterhalvåret. Åtminstone inte i söder. Med hjälp av stödvärme när det är som kallast (värmeelement/värmekabel) klarar sig även ganska små träd utmärkt när utetemperaturen kryper neråt tio grader kallt. Däremot är det inte fel att linda in de minsta träden i bubbelplats. Större träd däremot har oftast bra motståndskraft mot frostskador när de växer under skyddande glas eller plast.

Träden växer sig snabbt stora med rejäla stammar.

Sagolik Medelhavsträdgård

Välj allra helst ett lite större tunnelväxthus och plantera medelhavsträden rakt i marken. Det går utmärkt med både persika, aprikos, vindruvor och fikon. Sätt sedan in matsalsmöblerna i växthuset och njut av solens dofter nästan året om. Tack vare skyddande glas eller plast kommer blomningen igång tidigt och frukten går att skörda redan i mitten eller slutet av sommaren.

Välj en lite större odlingstunnel och sätt ut bord och stolar under medelhavsträden. Vattna med droppslang.
Katarina Lööf driver Åbergs Trädgård i Skåne. Hon odlar persika, frikon och vinddruvor i sin odlingstunnel.

Lycka till!

/ Niklas

Gör egna tomatstöd av bambu
Svensk sparris