Odla potatis i grus och gräsklipp

10 maj, 2018
Kategori:

Efter att ha lyssnat på en intervju med odlingsgurun Nils Åkerstedt i odlingspodden Odlarna bestämde jag mig för att testa att odla potatis i sand (murgrus) och gräsklipp.

Genom att odla i grus blir potatisen ren och fin. Dessutom blir skörden extra tidig då grus är varmare än jord.

Enkla råd kring odling är alltid spännande att testa. I synnerhet om det omkullkastar hela min ursprungliga idé kring vad som krävs för att odla riktigt god potatis. Hur gick det då? Sådär om jag ska vara ärlig. Visst blev det potatis, ganska tidigt dessutom, men jag är långt ifrån lika övertygad som Nils om att sand och grus är den optimala varianten för att odla bekymmersfritt. Så här gör du om du vill testa att odla i grus. Viktigast av allt är att odlingsbädden placeras rakt i solen och att du vattnar tillräckligt redan från start.

Bygg en enkel ram av trä och fyll den med grus

Oavsett om du använder hinkar, pallkragar eller stora områden på friland kan du odla i grus. Mitt råd är att börja i liten skala och sedan bygga ut odlingen efterhand. Har du fin matjord på tomten är det givetvis dumt att köra bort den. Använd då istället en mager del av trädgården där det är dålig jord, men ändå på ett attraktivt läge, gärna rakt i solen då potatis behöver både sol och värme för att utvecklas optimalt. Det enda du behöver är en avgränsad yta (pallkrage eller odlingsbädd med 20-40 cm höga kanter runtomkring) och rejält med grus.

Bygg en ram av trä och fyll odlingsbädden med murgrus eller sättsand 0-8 mm.

Beställ murgrus eller sättsand

Kärt barn har många namn och beroende av vilket grustag du besöker så har sanden förmodligen olika namn. Just vid mitt grustag kallas sanden murgrus 0-8 och består av sand och grus i storleksintervalen 0-8 mm stora gruskorn. Har du inte möjlighet att hämta själv kan du givetvis beställa hem murgrus i storsäck eller på lastbil och slippa omvägen via grustaget. Fyll sedan odlingsbädden med sand (täck gärna marken med tidningspapper för att undvika att ogräset får ett försprång – i synnerhet kvickrot). Man kan också välja att gräva bort grässvålen just där pallkragen eller odlingsbädden ska stå. Prova gärna att vattna runt kanterna med saltvatten (på utsidan) för att trycka tillbaka växtkraften hos ogräset.

För att raderna ska bli raka drar jag streck i odlingsbädden med en kratta där jag sedan sätter potatis i små gropar som jag gräver med handen.

Förkultivera potatisen för riktigt tidig skörd

Eftersom sand blir betydligt varmare än jord blir skörden vanligtvis tidig. Än tidigare blir potatisen om du dessutom förkultiverar den på en varm plats där temperaturen håller sig mellan 10-20 grader. Förkultivera egen potatis. Antingen låter du potatisen växa upp till fullständiga plantor eller så sätter du den i grus när groddarna är ett par centimeter långa. Tänk på att potatisen måste groddas ljust eftersom groddarna annars kan bli mycket långa. Det är inte ovanligt med halvmeterlånga groddar som är både känsliga och ohanterliga. Om groddarna ändå blir så där sanslöst långa är det bara att bryta bort dem och spara de kortaste varianterna. Potatisen tar sig ändå.

Gör små gropar med handen och lägg ner potatisen i hålen. Täck med omkring 5 cm sand.

Sätt ut potatisen i gruset

Bästa tipset är att trycka ner potatisarna i små hål som du enkelt gräver med handen. Det räcker att hålet är lika djupt som potatisen är stor. Täck sedan med grus (5 cm). Eftersom hela grejen med att odla i grus är att potatisen inte behöver kupas så gör man heller inga kupade rader. Sätt potatisen relativt tätt med omkring 20 cm mellan raderna.

Du kan sätta potatisen tätt, omkring 20 mellan raderna.
Så här ser det ut när alla knölar är i gruset.
Enklast är att kratta över grus när alla knölar är i marken.

Täck sedan bädden med dubbla lager med fiberduk (i synnerhet om det är risk för nattfrost) och vattna lätt så att gruset blir fuktigt, men inte genomblött. Eftersom potatisen är inbäddad med egen näring (i knölen) räcker det att du gödslar först efter några veckor när plantan blivit 10-15 cm hög. Lägg då på ett rejält lager med gräsklipp runt potatisplantorna, åtminstone 10 cm tjockt och vattna sedan ett par gånger i veckan. Efterhand som potatisen växer lägger du på ytterligare lager med gräsklipp (ytterligare 10-15 cm) ända inpå plantorna för att undvika att ljus tränger ner mot potatisarna som då blir gröna och oätliga. Vattna en eller två gånger i veckan beroende på hur varmt och torrt det är.

Efterhand som plantorna växer lägger du på alltmer gräsklipp.

Trots att gruset helt och hållet saknar näring räcker gräsklippet för att gödsla potatisen fullt tillräckligt. Med rätt optimering kan potatisodlingen ge uppemot fantastiska 15 kg skörd per kvadratmeter. Med det kräver bra förutsättningar, ett läge rakt i solen och tillräckligt med bevattning.

/ Niklas

 

 

Nässelbröd av naturens gröna guld
Grovsalt håller ogräset borta