Odla rakt i en jordsäck

11 maj, 2019
Kategori:

Du som saknar stora ytor, men ändå vill odla effektivt kan mycket väl odla tomater, gurka, paprika, chili och squash i helt vanliga köpesäckar med jord. Det enda som behövs är naturgödslad planteringsjord av bra kvalitet, plantor och möjlighet att vattna. Resten sköter sig själv.

Det går utmärkt att odla rakt i jordsäckar som du köper i handeln.

Oavsett om du vill odla på balkongen, på en terrass eller i en del av trädgården är säckodlingen ett roligt och effektivt sätt att odla. Se till att välja jord av bra kvalitet och undvik de allra billigaste jordsäckarna i trädgårdshandeln. Ju billigare jord desto sämre jord.

Läs på påsen för att utröna hur gödslingen av jorden ser ut. Är du osäker kan du köpa pelleterad hönsgödsel och lösa upp pelletsen i vatten och sedan gödselvattna grödorna. Ett annat sätt är att mylla ner vanlig kogödsel (som du också köper på säck) i jordsäckarna.

Om det blir för varmt i säckarna kan du riva upp plasten för att skapa en luftigare jord. Glöm inte att stötta plantorna.

Gör hål i säcken och plantera

Lägg säcken där du vill att odlingen ska vara och skär upp små eller stora hål, tillräckligt stora så att du får ner plantans hela rotsystem med råge. Det är inte fel att göra små dräneringshål i botten av säcken så att överblivet vatten kan rinna ut. I synnerhet om säcken ligger utomhus där det kan regna mycket. Tänk på att använda ett tråg eller fat undertill om du odlar på balkong för att undvika att det rinner ner vatten till grannen. Blir det för varmt i påsen (det kan lätt bildas mögel) öppnar du bara upp mer av påsen (tar bort mer plast) för att skapa en luftigare jord.

Gödselboosten i köpt jord räcker vanligtvis i mellan 3-5 veckor beroende på sort och kvalitet.

Vanligtvis räcker gödselboosten i jorden i 3-5 veckor (beroende på jordfabrikatör) och därefter måste du tillskottsgödsla jorden för att få en bra skörd. Enklast är att gödselvattna med vattenlöst pelleterad hönsgödsel eller nässelvatten. Undvik guldvatten, alltså gödselvatten som du tillverkar av kiss som späds med vatten. Det är inte farligt, men osmakligt att skörda grönsaker som gödslats med kiss bara några dagar innan skörd.

Genom att ta bort plasten minskar risken för att det ska bildas ett mögellager på jorden.

Tack vare den plastade jordens begränsade utrymme blir skörden oftast tidig eftersom jorden i säcken blir mycket varm och växtmiljön gynnsam. Tomater, gurka och paprika behöver givetvis bindas upp och stödjas också när du odlar i säck.

Det blir rejäla skördar även i en vanlig säck med köpejord.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

Svensk sparris
Skaffa eget elverk