Odla smultron som marktäckare

7 juli, 2020

Ett bra sätt för att täcka naken jord och hindra ogräsetablering är att sätta riktigt mycket smultron. Bortsett från att smultronen sköter sig själv blir det dessutom mängder med söta bär att njuta av. Sätt smultron längs gångarna i köksträdgården eller täck en hel rabatt.

Smultron är en utmärkt marktäckare.

Fördelen med smultron är att plantorna nästan växer överallt, såväl i skugga som i sol så länge de får tillräckligt mycket vatten. I jämförelse med exempelvis jordgubbar behöver smultronplantorna betydligt mindre vatten för att ändå ge riklig skörd.

Smultron växer bra i både skuggiga och soliga lägen.

Smultron är en utmärkt marktäckare

Plantera smultronplantorna på lagom avstånd från varandra. Om du använder revande sorter kommer plantorna att växa ihop, medan icke revande smultronsorter förhoppningsvis håller sig på lagom avstånd från varandra. Egentligen kan det inte bli för tätt, åtminstone inte om du söker ett hav av smultron, där funktionen bortsett från söta smaker också är att täcka naken jord. Även om smultronplantor inte kräver särskilt mycket näring kan det vara smart att då och då näringsbevattna med exempelvis nässelvatten eller guldvatten. Man kan också kasta på en näve pelleterad hönsgödsel för att ge plantorna kraft att ge riklig skörd. Lyckligtvis är det enkelt att dra upp plantorna ur jorden om spridningen blir för stor.

Finns det något godare än att äta smultron från ett strå?

Plantera i väldränerad mullrik jord

Eftersom smultron gillar väldränerad och mullrik jord kan det vara smart att tillföra kompost eller kogödsel redan när du planterar. Ett vanligt rekommenderat avstånd mellan plantorna är 20-30 cm, men ska du använda dem som marktäckare kan du plantera dem betydligt tätare.

Precis som jordgubbar är smultronplantorna perenna vilket innebär att de kommer tillbaka år efter år och ger skörd utan någon särskild ansträngning. Totalt finns ett dussintal olika smultronsorter i Sverige varav tre växer vilt i skogen.

Smultronplantorna är perenna vilket innebär att de återkommer år efter år.

 

 

 

 

 

 

Svemestertips: Brygghuset Café och Art
När ska vitlöken skördas?