Odla sötpotatis i Sverige

25 januari, 2022
Kategori:

Från att ha varit ett relativt ovanligt inslag i grönsaksdisken äter vi svenskar numera sötpotatis flera gånger om året. Vanligast är pommes på sötpotatis, följt av ugnsbakade varianter eller som ett matigt inslag i sallad. Så här odlar du egen sötpotatis.

Egenodlad sötpotatis smakar alltid mycket bättre än köpt.

Det är egentligen inte så svårt att odla sötpotatis så länge du har en lämplig plats i trädgården där det är tillräckligt varmt och om du vattnar ordentligt. Sötpotatis gillar nämligen sol och värme lika mycket som den uppskattar fukt, vilket innebär att den trivs med täckodling, med organiskt material eller under plast, där markfuktigheten är mer konstant än i krukor och på frilandsodling utan marktäckning. Yrkesodlare planterar oftast sötpotatis under en svart plastduk för att skapa artificiell markfukt, antingen tvåradiga breda bäddar med en droppslang emellan eller i enradiga kupade bäddar precis som man sätter potatis. Kupade smala bäddar tenderar nämligen att värmas upp mycket fortare än breda bäddar och det är dessutom enklare att skörda sötpotatisen med potatisupptagare (trots att skalet är betydligt känsligare för skador än klassisk matpotatis) om man odlar i enkelrader.  

Trots att många odlar sötpotatis i kruka trivs den bäst som marktäckare på friland.

Vanligt att odla sötpotatis i kruka eller pallkrage

Trots att sötpotatisplantorna mår som bäst om de får växa som marktäckare på friland så odlar många trädgårdsodlare sötpotatis i pallkrage eller kruka. Säkerligen eftersom detta erbjuder en ganska lättskött odling, men samtidigt ställer högre krav på bevattning. Allra enklast är att sätta sötpotatisplantor i trädgårdens varmaste rabatt (gärna rakt i solen), täcka med organiskt material och vattna med droppbevattning. På så sätt skapar du bäst odlingsförutsättningar för att få en rejäl sötpotatisskörd framåt höstkanten.

Gödsling

Sötpotatis har ett måttligt kvävebehov, men kräver lite mer kalium och bor. Enligt Hushållningssällskapet i Skåne bör en tredjedel av kvävet appliceras redan innan plantering medan kalium bör tillsättas innan plantering alternativt rakt i droppslangen under odlingssäsongen. Eftersom det kan vara svårt att dosera näringshalten som hobbyodlare är en smart att gödsla initialt och fylla på med ytterligare ett par givor under odlingssäsongen. Dessutom kan det vara smart att näringsbevattna med nässelvatten eller ogräsvatten (rötat ogräs som framställs på liknande sätt som när du rötar nässlor). Även tomatnäring är bra.

Knölarna (lagringsrötter) bildas ganska ytligt under jord. Du ser dem tydligt när du skördar.

Så gör du egna sticklingar

Enklast är att köpa färdiga plantor, men man kan även förkultivera egen sötpotatis på samma sätt som man förkultiverar potatis. Lägg flera sötpotatisar (halverade eller delade i mindre bitar med snittytan neråt) rakt på jorden i en större back med sandblandad jord och täck knölarna med jord ända upp till magen (alltså 2/3 av knölen under jord). Håll jorden fuktig och vänta tills knölarna bildar rötter och skott. Om du inte lyckas kan det bero på att knölarna behandlats med antigroningsmedel vilket innebär att de inte gror. Ekologisk sötpotatis är alltid ett bättre alternativ.

När knölarna utvecklat skott och rötter kan du plantera ut dem i trädgården eller i växthuset (tänk på att det måste vara frostfritt då plantorna är mycket frostkänsliga). Man kan också skära av skotten och plantera ut dem i jord och låta dem bilda nya rötter. Misströsta inte om sticklingen ser ut att vissna ner och dö. Det är nämligen ganska vanligt att sticklingarna vissnar ovan mark samtidigt som de bildar nya rötter under jord och sedan skjuter nya skott.

En fantastisk känsla att kunna skörda egen sötpotatis. Numera kan man köpa svensk sötpotatis i flera butiker i Skåne.

Marktemperatur högre än 15°C

En bra fingervisning är att plantera ut plantorna först när marktemperaturen är högre än 15°C då låga temperaturer tycks hämma potatisens utveckling. Det innebär att det är betydligt lättare att odla sötpotatis i Skåne i jämförelse med Mälardalen då den genomsnittliga jordtemperaturen är betydligt högre i Skåne än i Stockholmstrakten.

Tänk på att rötterna (alltså potatisarna) fortsätter att växa så länge som blasten är grön. Det innebär att det växer ut nya skott från potatisarna om dessa inte skördas i tid. Räkna med en utvecklingstid från plantering på skörd på mellan 3-5 månader beroende av sort.

Om du köper färdiga sötpotatisplantor (eller sticklingar) är det viktigt att köpa sorter som har en kort utvecklingstid för att få en så stor skörd som möjligt. Särskilt i Mellansverige.

Lycka till!

 

 

Preppingtips 13: skaffa sandsäckar innan du behöver dem
Preppingtips nummer 12: lär dig att orientera