Ogräs som vintersallad

5 februari, 2019

Så snart vintern släpper sitt grepp är det dags att börja planera sådderna av bladgrönt. Med växthus eller odlingstunnel går det utmärkt att bredså ogräs och klassisk vintersallad och skörda färska bladgrönsaker några veckor senare. Med god planering hinner du ta ett par skördar innan det är dags att plantera ut tomaterna i mitten av maj (beroende av var du bor).

Breda rader med våtarv, rödplister, portlak, majrova och raps i odlingstunneln ger stora skördar med bladgrönt.
Enorma mängder med bladgrönsaker i bara drygt en meter breda bäddar.

Trots kylan kan du redan nu bredså sallad i både växthus och odlingstunnel. Skaffa en säck jord om allt är fruset och lägg fröerna rakt på den frusna jorden. Täck sedan med köpejord och lägg ut snö rakt på sådderna (för självbevattning så fort det töar).

Bonden Johan Widing i skånska Hörby odlar bladgrönt i tunnelväxthuset.

Jag gillar känslan av att kunna använda samma bit mark om och om igen, till olika saker i olika säsong. Ju mindre trädgård desto större än behovet av att samodla. Allra enklast är att bredså våtarv, vinterportlak, spenat, rödplister, raps och majrovor huller om buller i breda gångar och skörda hela rasket som späda blad till salladen.

Portlak är en utmärkt bladgrönsak under tidig vår.
Blad av raps, majrova, rödplister, portlak och mangold.

Bortsett från färsk sallad kan man också använda späda stjälkar av raps som sparris. Plocka bort bladen och använd dem som sallad medan du fräser stängerna lätt och serverar dem som färsk stekt sparris. Med olivolja, pinjenötter och parmesanost till.

Lycka till/ Niklas

 

 

Sluta bygga på åkermark
Testa krisberedskapen