Östafors nya vindskydd längs Blekingeleden och Skåneleden

2 september, 2021
Kategori:

Efter att i flera år förskönat världsarvet Höga Kusten har arkitekturfestivalen ARKNAT flyttat till Skåne. Under augusti månad uppförde femton arkitekturstudenter tre fantastiska vindskydd med målet att försköna naturen vi vistas i. Missa inte vindskyddet i Östafors.

Vindskyddet i Östafors ligger vackert längs Holjeån.

Det är lätt att uppskatta vindskydden som byggts under arkitekturfestivalerna oavsett om man vandrar i Höga Kusten eller längs Blekingeleden och Skåneleden längst ner i söder.

Skogsvaggan längs Höga Kustenstigen mellan FriluftsByn och toppstugan.

De nya vindskydden är innovativa, snygga och passar in i landskapet på ett helt annat sätt än de gamla samtidigt som de ger samma möjlighet till rast och vila. Med en eldstad utanför.

Vindskyddet i Östafors omfamnas av marken runtomkring.

    – Vi vill kunna kombinera arkitektur och natur och utmana synen på design, säger Martin Björklund, ansvarig för arkitekturfestivalen i Skåne. Genom att ge studenterna möjlighet att projektera och bygga vindskydden gemensamt hoppas arrangörerna kunna öka förståelsen för träbyggnationer hos kommande arkitekter och förstärka samspelet mellan arkitektur och natur.

Man sover gott i vindskyddet i Östafors. Glöm inte att ta med en lampa då mörkret så här års kommer tidigt.

Med stöd av Sweco, Region Skåne och en lång rad samarbetspartners har 15 studenter från hela Norden byggt tre vindskydd i Östafors, vid Rodatorpet nära Sibbhult och på den östra sidan av Råbelövssjön i Kristianstad kommun.

Vandra Blekingeleden över Ryssberget från Sölvesborg till Östafors och fortsätt upp till Olofström. Skåneleden går parallellt med Blekingeleden längs dessa tre etapper.

Vandra Blekingeleden från Grundsjön till Östafors

Ett utmärkt sätt att njuta av gränstrakterna och kunna sova behagligt i vindskyddet i Östafors är att vandra Blekingeleden från Sölvesborg till Olofström. Går du hela vägen är avståndet 4,5 mil (Sölvesborg – Grundsjön 14,2 km, Grundsjön – Östafors 15,8 km och Östafors – Halens Camping 15,5 km) fördelat på två eller tre vandringsdagar. Missa inte en natt i det nybyggda vindskyddet i Östafors och njut av Holjeåns magiska vatten som passerar förbi.

Efter en lång dags vandring är det ljuvligt att lägga sig på rygg i vindskyddet.

Här hittar du mer information om Blekingeleden

 

 

 

 

 

Så slipper du pistillröta på tomaterna
Sena solrosor förgyller trädgården långt in i september