Svemestertips: Brygghuset Café och Art

15 juli, 2020

På Listerlandet strax utanför Sölvesborg i västra Blekinge ligger sommarpärlan Brygghuset Café & Art i mysiga Krokås. Här kombinerar Anna och Chego (som bor halva året i Mexico) mexikanska resevibbar med svenska fikatraditioner. Ett mysigt genuint kafé att längta till. Det är svårt att inte älska Brygghuset Café & Art i Krokås. Dess fantastiska sallader,…

Läs mer

Odla smultron som marktäckare

7 juli, 2020

Ett bra sätt för att täcka naken jord och hindra ogräsetablering är att sätta riktigt mycket smultron. Bortsett från att smultronen sköter sig själv blir det dessutom mängder med söta bär att njuta av. Sätt smultron längs gångarna i köksträdgården eller täck en hel rabatt. Fördelen med smultron är att plantorna nästan växer överallt, såväl…

Läs mer

När ska vitlöken skördas?

6 juli, 2020
Kategori:

En vanlig uppfattning är att vitlök bör skördas i slutet av juli eller i början av augusti beroende på var i landet du bor och vilken sort du valt att odla. Men redan i början av juli kan det vara dags att skörda vissa sorter. Är du osäker så dra upp en planta för att…

Läs mer

Svemestertips: Vallonbruket Lövstabruk i norra Uppland

28 juni, 2020
Kategori:

I norra Upplands skogar ligger järnbruket Lövstabruk med anor ända från 1500-talet. Packa bilen för utflykt och dra till Lövstabruk för att lära dig mer om svensk industrihistoria. Givetvis finns fina bad i närheten och härliga miljöer att njuta av. Redan på medeltiden inleddes järnframställningen på Lövstabruk som sedan följdes av ett framgångsrikt bondebruk under…

Läs mer

Rabarberglass med hemgjord sirap

19 juni, 2020
Kategori:

Känslan av att gå ut i trädgården och skörda egna rabarber är obeskrivlig. Gör en glass med yoghurtgrund och toppa med krossade digestivekex och hemgjord granskotts- eller flädersirap. Saknar du egna rabarber så går det givetvis lika bra att köpa. Rabarberglass ger cirka 1,5 liter färdig glass Du behöver: 700 gram rabarber, 250 gram socker,…

Läs mer

Tabbouleh – libanesisk persilje- och tomatsallad

14 juni, 2020
Kategori:

Med köksträdgården full av skördemogen persilja (från förra året) är det utmärkt att göra riktigt mycket libanesisk persiljesallad så här på försommaren. Gör din egen sallad på enbart persilja, tomat och lök eller lägg till bulgur för mer mättnad. Utmärkt för varma dagar. Du behöver: Ett rejält knippe med persilja, ju mer desto godare (500-700…

Läs mer

Jordgubbssylt med vit choklad

10 juni, 2020
Kategori:

Koka ihop en smarrig sylt av färska jordgubbar, socker och vit choklad och servera med ugnspannkaka, grädde och färska jordgubbar. Så här gör du! Att koka jordgubbssylt i läckra smakkombinationer är utmärkt i jordgubbstider. Oavsett om du har egna jordgubbar eller köper av en odlare i trakten är sommarens röda guld tacksamma att smakmixa. En…

Läs mer

Odla i ett fönster

5 juni, 2020
Kategori:

Det är lätt att tro att man måste ha ett rejält växthus eller åtminstone en odlingstunnel för att kunna odla sin egen mat. I själva verket räcker det med en veranda, en fönsterrik entré eller ett fönster i öster- eller västerläge. Så här kan du odla bakom glas. När det handlar om att använda ljusets…

Läs mer

Banana Coconut French Toast – fransk toast över öppen eld

29 maj, 2020
Kategori:

Utmärkt fika eller som en gudomlig start på dagen ute i det fria. Som frukost alltså. Kalla det fattiga riddare eller vad som helst. Fransk toast doppad i en smet stekt över öppen eld gör matupplevelsen komplett. Istället för äggsmet använder vi banan och kokosmjölk. Vegansk för den som vill eller bara himmelskt god för oss andra….

Läs mer

Koka egen granskottssirap

25 maj, 2020
Kategori:

Gillar du smaken av lönnsirap bör du prova att göra egen granskottssirap. Utmärkt till desserter, ost och kex, fruktsallad och som smaksättare i brödbak. Så här gör du. Tänk på att du inte får plocka granskott hur som helst– ingår inte i allemansrätten- utan att fråga markägaren om lov. Använd ljust gröna granskott 1-3 cm…

Läs mer