Focaccia på maskrosknoppar, oliver och fetaost

11 maj, 2017
Kategori:
Focaccia med stekta maskrosknoppar, fetaost och oliver.

Att försöka utrota den svenska maskrosen är dödsdömt. Den växer som bäst i klippta gräsmattor och precis överallt där vi inte vill att den ska vara. Men sluta irritera dig på maskrosens existens och använd istället blad, knoppar och blommor i matlagningen. Jag gör en sagolik italiensk focaccia och kryddar med maskrosknoppar, oliver och fetaost….

Läs mer

Jag skördar som mest i övergången mellan förra årets rester och vårens första skörd

8 maj, 2017
_d2a8216

Få perioder på året är så innehållslösa i köksträdgården som januari, februari och mars. Senare på våren är utbudet betydligt större, i synnerhet under övergångsperioden mellan gammalt och nytt då förra årets grödor fortfarande ger skörd samtidigt som nya bladgrönsaker, rädisor, örter och lök ger efterlängtade färgklickar på köksbordet. Jag har sagt det förut och…

Läs mer

Nu plockar jag mängder med nässlor till båda soppa och nässelpulver

3 maj, 2017
_d2a7721

Få andra växter är så enkla att plocka som brännässlor. De växer överallt, i synnerhet kring gamla jordbruksmarker och längs stengärdsgårdar där de trivs i den brukade markens närhet. Undvik att plocka nässlor kring gödselstackar eftersom brännässlor lagrar nitrater. Att ge sig ut och plocka brännässlor är en given favoritsysselsättning i vår familj. Vi brukar…

Läs mer

Skydda fiberduken mot inkräktare

27 april, 2017
Kategori:
_d2a6619

Ända fram till i år har jag sett fiberduken som ett utmärkt sätt att skydda svaga plantor mot kyla, vind och skadedjur. Dessutom har väven alltid gett tidigare skördar och kunnat återanvändas år efter år. Åtminstone om man valt den lite dyrare fiberduken från början. Men i år är det inte plantorna som behöver skyddas utan…

Läs mer

Havssalt på Malta – fortfarande finns det saltbönder som utvinner salt ut Medelhavet

23 april, 2017
Kategori:
_d2a4755

Trots att lönsamheten sedan länge är borta finns det fortfarande saltbönder (de kallar sig så) som utvinner naturligt salt ur Medelhavet. Till skillnad från vanligt bordssalt, som genomgår en rad olika bleknings- och reningsprocesser innehåller havssalt mineralerna magnesium, sulfat, kalium och kalcium.      – Jag tog över saltutvinningen när min svärfar inte orkade driva verksamheten…

Läs mer

Kaprishäckar på Malta – går det att odla kapris hemma i Sverige?

20 april, 2017
_d2a2413

Det är lätt att bli förtjust i smaken av god inlagd kapris. På Malta växer kaprisbusken (jo det blir faktiskt en stor buske om den får växa fritt) på torra och steniga platser i smått osannolika skrevor, ofta mitt på en mur. Dessutom kan man ha turen att hitta stora bestånd av kapris längs stengärdsgårdar mellan…

Läs mer

Bondgården – den nya sevärdheten

16 april, 2017
Kategori:
_d2a1039

På långfredagen smygöppnade Kristina Wachtmeister Wanås Restaurant Hotel på Wanås gods i nordöstra Skåne. Som en av Skånes största ekogårdar, man odlar lite drygt 1000 hektar under plog och 250 hektar bete tar Wanås ledningen som en aktör med hållbarhetsambitioner. Det som inte odlas på gården kommer från Skånes absoluta närhet. Att besöka konstutställningen på Wanås…

Läs mer