Så hittar du trattkantareller

7 oktober, 2019
Kategori:

Så här års är skogen smockfull med trattkantareller. Men inte överallt. Det gäller att veta var man ska leta och hur trattkantareller ser ut. När du väl lärt dig hitta dem kommer du att se trattkantareller överallt. Som exempelvis när jag insåg att trattisar växer även i bokskog. Oktober är en utmärkt månad för att…

Läs mer

Så gör du egen halloumiost

3 oktober, 2019
Kategori:

Köp mjölk av en bonde i trakten eller välj fet lantmjölk i butik. På bara några timmar får du rejäla bitar halloumiost som smakar ljuvligt både som burgare och som tillbehör. I det här receptet använder vi 100 % komjölk. Det enda som behövs är mjölk, ostlöpe (köps på nätet eller på apoteket), filmjölk som…

Läs mer

Snälla lämna inte toalettpapper i skogen

30 september, 2019

Efter en fantastisk friluftssäsong som började redan i april är det påtagligt att vi svenskar saknar vett och etikett när det kommer till toabesök i det fria. Måhända har nöden ingen lag, men du kan väl åtminstone plocka upp pappret efter dig. Att rastplatser längs vägen (utan toalett) är äckliga vet väl alla som någon…

Läs mer

Inred svampkorgen

25 september, 2019

Att hitta mycket svamp är en sak, men att organisera plockningen för att minimera rensandet vid köksbordet något helt annat. Ett enkelt tips är att rensa svampen så mycket som möjligt ute i skogen och inreda korgen för att hålla olika svampar åtskilda. Och glöm inte svampkniven, svampboken och kompassen. För att hitta hem igen. De…

Läs mer

Slipa dina knivar

21 september, 2019
Kategori:

Det finns inget värre än att arbeta med slöa knivar oavsett om du använder kniven i köket, under jakt, fiske eller helt vanligt friluftsliv. Se till att slipa knivarna kontinuerligt och skaffa gärna en egen knivslip. Resultatet blir oerhört bra och du slipper risken att behöva ”såga” dig igenom en helt vanlig tomat. Numera finns…

Läs mer

Torkad rotselleri med persilja

17 september, 2019
Kategori:

Att torka rotsaker och använda som krydda är ett utmärkt sätt att ta hand om stora skördar. Det enda som behövs är gott om burkar, ett mörkt svalt utrymme och en effektiv torkapparat. Skala en fast fin rotselleriknöl och riv ner hela knölen med ett rivjärn, ju mindre bitar desto snabbare går det att torka…

Läs mer

Plommon- och äppelmos

10 september, 2019
Kategori:

De år plommonträden ger rikligt med skörd brukar det vara svårt att veta vad man ska använda alla plommon till. Sötsaker i alla ära liksom chutney, marmelader och plommonpajer. Min favorit är istället kombinerat plommon- och äppelmos. Utmärkt som mellanmål och som topping på morgongröten. Plommon är goda att äta som de är och minst…

Läs mer

Koka egen nyponsoppa

6 september, 2019

Ta med en korg och ge dig ut i skogen på jakt efter nypon. När du väl hittat på ett par pålitliga buskage går det snabbt att fylla en hel korg. Så här kokar du egen nyponsoppa. Oavsett om du använder Stenros (den vanligaste vilda sorten) eller den betydligt större Vresrosen går det snabbt att plocka…

Läs mer

Squash stroganoff

3 september, 2019
Kategori:

Med trädgårdslanden fulla av squash är det gott att variera användandet i matlagningen. Min absoluta favorit är squash stroganoff, alltså korv stroganoff fast utan korv. Fördelen med att använda squash är att handhavandet är precis som med vanlig stroganoff. Det enda du gör är att byta ut falukorven mot en rejäl squash från köksträdgården. Skala…

Läs mer

Så gör du eget fnöske

29 augusti, 2019
Kategori:

Att kunna göra eld på ett primitivt sätt ger dig ovärderlig kunskap att lyckas också när förutsättningarna inte alltid är de bästa. För att lyckas med flinta och eldstål bör du använda fnöske, som du tillverkar själv av helt vanlig fnöskticka. Så här gör du. Fnöskticka är en svamp som växer på död eller döende björkar. Till…

Läs mer