Bo kallt i vinter

1 januari, 2021

När södra Sveriges vintrar allt oftare handlar om plusgrader och grönska kan det vara skönt att blicka norrut och drömma om en riktig vinter. Att bo kallt – givetvis med sovsäck och i vissa fall kamin – är ett utmärkt sätt att njuta av kylans magi. Här får du tips på tre oemotståndliga boenden att…

Läs mer

Bjud in skogen till tolvslaget

31 december, 2020

Årets nyårsafton är annorlunda på en rad olika sätt. Stora fester är avbokade och många firar in det nya året ensamma eller i små grupper. Alltså en utmärkt tidpunkt för att vara ute lite mer, inte bara ikväll utan för all framtid. Blanda gärna en drink och lägg i en grankvist eller några tallbarr och…

Läs mer

Fira jul utomhus

21 december, 2020
Kategori:

Packa ryggsäcken med mat att laga över öppen eld eller fyll termosen med glögg och stoppa ner några pepparkakor. 2020 firar vi jul utomhus och njuter av eldens närhet. Det är lätt att följa med i vågen av negativa nyheter. Då allt ställs in, skjuts på framtiden eller läggs ner måste vi tänka positivt och…

Läs mer

Så gör du smarriga saffranskrabbelurer

18 december, 2020

Goda krabbelurer kryddade med saffran är ett uppskattade inslag på en skogsutflykt. Rör ihop smeten hemma och ta med ut i skogen och tillaga på ett stormkök. Supergott! Krabbelurer är som tjocka pannkakor som med fördel steks på ett friluftskök i rikligt med smör. Krydda med saffran och njut av julens smaker utomhus. Du behöver…

Läs mer

Bada kallt – ett utmärkt sätt att uppleva vintern

10 december, 2020
Kategori:

Från att ha varit en suspekt vinteraktivitet med några få utövare på västkusten och i Skåne har kallbadandet blivit populärt i hela landet. Både längs kusten och i fjällvärlden där entusiaster hugger hål i isen för att kunna bada kallt. Bortsett från en rad hälsoeffekter är vinterbad ett utmärkt sätt att uppleva sitt eget land….

Läs mer

Baka lussekatter över öppen eld

1 december, 2020
Kategori:

Få andra saker är så mysiga som att baka lussekatter över öppen eld. Så här gör du. Se till att bygga upp en rejäl brasa som genererar en djup glödbädd. Man bör använda glöd som värmekälla och inte sätta gjutjärnsgrytan – kallas dutch oven – rakt i elden för att helt enkelt ha möjlighet att…

Läs mer

Koka egen slånbärsglögg

19 november, 2020
Kategori:

Inget är så gott som hemkokt glögg på slånbär. En utmärkt dryck till advent. Vänta till slånbären är riktigt mogna innan du plockar dem från busken och lägg dem i frysen innan användning om frosten ännu inte gjort entré. Slånbär är nämligen en aning sträva i smaken, något som avtar när bären nypts av frosten….

Läs mer

Vilket stormkök ska jag välja?

18 november, 2020
Kategori:

Årets julklapp har för första gången i mannaminne utsetts till något som vi faktiskt behöver. Ett stormkök avsett för utematlagning eller som nödkök om strömmen går. Så här tänker jag i valet mellan klassiskt kök med brännare för flytande bränsle eller gastillsats. Klassiska Trangia från Trångsviken i Jämtland har tillverkat kök sedan 1925. Först för…

Läs mer

Tid att plocka slånbär

17 november, 2020
Kategori:

Sträva slånbär är utmärkta att plocka för att göra egen glögg efter den första frosten. Tack vare kylan försvinner en del av strävheten och bären blir en utmärkt grund till hemkokt glögg. Man kan också plocka bären när det är plusgrader och placera dem i frysen. Senhösten är en utmärkt tid för att plocka slånbär…

Läs mer