Mustig kalops

27 november, 2019
Kategori:

November är mörkrets tid, en månad då matlagning står högt kurs och vi äter och njuter av maten tillsammans. Missa inte en fantastisk kalops som går att göra på både älg-, hjort-, rådjur- och nötkött. Mustig kalops med picklad broccoli, polkabeta och kokt potatis, 6-8 personer 1 kg grytbitar av älg (det går utmärkt med…

Läs mer

Ställ dina frågor om krisberedskap och prepping

20 november, 2019
Kategori:

Vad är du mest orolig för när det handlar om krisberedskap och prepping? Att maten ska ta slut, att djuren ska stå utan vatten eller att hela betalsystemsapparaten brakar samman? I kommande avsnitt av kris- och beredskapspodden Beredsam (släpps den 28 november) gör Niklas Kämpargård, Herman Geijer och Anna-Maria Stawreberg sitt yttersta för att svara…

Läs mer

Förbered växthuset för nattfrost

19 november, 2019
Kategori:

Även om det fortfarande är relativt milt i stora delar av södra Sverige kan kylan när som helst slå till med nattfrost. Ett bra sätt att skydda växterna är att förbereda växthuset redan nu så att du snabbt kan täcka växterna när kylan kommer smygandes. Trots en uppsjö av olika sorters lampor, värmefläktar och frostvakter…

Läs mer

Skaffa en egen krislåda eller ett krisskafferi

13 november, 2019

I takt med att många människor lever ett urbant liv ökar behovet av att ha en krislåda eller ett krisskafferi att ta fram vid en samhällsstörning. Bortsett från mat och vatten bör du också lagra mediciner som du använder i vardagen, en alternativ värmekälla, ett friluftskök, radio med extra batterier, en laddad powerbank, tändmaterial, en…

Läs mer

Traditionell grind till gärdsgården

10 november, 2019
Kategori:

Få saker är så fina som en äkta gärdsgård runt ägorna. Även om utseendet varierar runt om i Sverige är likheterna större än skillnaderna. Snyggast blir gärdsgården om du också tillverkar tidstypiska grindar allra helst i ene eller gran. Till skillnad från att ha en öppen passage i gärdsgården är det både snyggare och mer…

Läs mer

Tjärved, fetved eller töre

6 november, 2019
Kategori:

Att göra upp en eld under regniga dagar kan vara svårt även mitt i sommaren. På vintern däremot är veden kall och fuktig och det kan vara svårt att utveckla en tillräcklig mängd värme. Ett bra sätt för att grunda en eld är att skrapa av spån från naturlig tjärved. En helt vanlig tall som…

Läs mer

Kolat tyg som fnöske

3 november, 2019

Klassiskt fnöske utvinns av fnösktickans sämskskinnsliknande innandöme och används av den som gör eld på primitivt sätt med bågdrill eller flinta och eldstål. Ett artificiellt alternativ är att använda kolat tyg som fnöske – tyg som förkolnats i en syrefri miljö – och göra eld som förr i tiden. Så här kolar du eget tyg….

Läs mer

Smakrik japansk ramen

30 oktober, 2019
Kategori:

Ramen är en japansk nudelsoppa som finns i lika många varianter som det finns japanska familjer. Grunden bygger på en smakrik buljong som hälls över nykokta nudlar och rejält med vegetariska tillbehör. Man kan också servera ramen med kyckling, fläsk eller lax. Jag fullkomligt älskar smaken av ramen oavsett om jag gör den själv eller…

Läs mer

Torka äpple i mängder

27 oktober, 2019

Så här på hösten när äppelträden dignar av frukt kan det vara smart att torka mycket äpple. Både för att äta som de är (ett utsökt snacks) eller för att förgylla müsli, yoghurt och desserter. Ett bra tips är att torka fallfrukt som du samlar på marken. Då kan du enkelt skära bort stötta delar av…

Läs mer

Odlingslådor och rabattkanter

23 oktober, 2019

Ett enkelt sätt för att skapa ordning och reda i köksträdgården är att rama in odlingarna med snygga kanter och odlingslådor. På så sätt kan du enkelt skilja mellan det som är innanför och utanför odlingarna och använda redskap för ogräsbekämpning utan att riskera skörden. Att odla mat i odlingslådor är smidigt och snyggt. Dessutom…

Läs mer