Plommon- och äppelmos

10 september, 2019
Kategori:

De år plommonträden ger rikligt med skörd brukar det vara svårt att veta vad man ska använda alla plommon till. Sötsaker i alla ära liksom chutney, marmelader och plommonpajer. Min favorit är istället kombinerat plommon- och äppelmos. Utmärkt som mellanmål och som topping på morgongröten.

Bra år ger plommonträden enorma skördar.

Plommon är goda att äta som de är och minst lika goda i chutney. Men med femtio kilo plommon som mognar på en och samma gång kan det vara svårt att veta hur man ska ta tillvara den enorma skörden. Lösningen är smakrikt mos som går utmärkt att frysa.

Väg upp 1,5 kg plommon och blanda med lika mycket äpplen.

Du behöver: 

1,5 kg plommon

1,5 kg äpple

1-2 dl vatten

3-5 dl socker (beroende på önskad sockerhalt)

2-3 kryddmått Askorbinsyra (för att undvika missfärgning). Kan uteslutas.

Kärna ur plommonen och koka upp tillsammans med lite vatten och äpple utan kärnhus.

Så gör du: Dela plommonen på mitten och ta ur kärnan. Kärna ur äpplena och skär bort fnas och äppelkvist. Lägg allt i en stor gryta och fyll på med 1-2 dl vatten för att undvika att frukten bränner fast i botten av grytan. Koka upp och låt koka på låg effekt till dess att frukten är helt mjuk. Eftersom plommonen innehåller mycket vatten behövs inte lika mycket vatten som till klassisk äppelmos. När allt är mjukt öser du över moskoket i en blender och kör på hög effekt tills moset är helt slätt (man kan också använda en stavmixer direkt i grytan). Rör ner sockret och eventuell askorbinsyra och koka upp på nytt. Häll över moset i väl rengjorda burkar och förvara i frysen. Ett utmärkt sätt ta hand om riktigt mycket plommon.

Plommon innehåller mycket vätska så det behövs inte lika mycket vatten som till klassiskt äppelmos.
Mixa moset slätt i en effektiv blender eller med stavmixern.
Smakrikt plommon- och äpplemos förgyller vilket mellanmål som helst.

 

 

 

 

Torkad rotselleri med persilja
Koka egen nyponsoppa