Polkabets- och getostpaj med valnötter

21 augusti, 2020
Kategori:

Just nu är betorna i trädgårdslandet som bäst. Skörda polkabetor eller rödbetor och sväng ihop en enkel paj med getost, rosmarin och valnötter. Utmärkt till både fest och vardag.

Med trädgårdslandet fullt av olika sorters betor kan det vara svårt att välja vad man ska göra med alla betor. I synnerhet de som råkat bli lite förväxta. Genom att använda stora betor till en paj räcker det med att du skär bort det fula delarna och skalar resten. Tack vare en relativt lång tid i ugnen (man kokar dem först) blir all träighet som bortblåst. Givetvis går det också att använda köpta betor eller normalstora polka- och rödbetor från trädgårdslandet.

Du behöver (cirka åtta personer).

  • 200 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl vetekli
  • 4 msk vatten

Till fyllningen behövs:

  • Omkring ett halvkilo kokta rödbetor
  • 300-400 gram getost (chèvre)
  • 6 ägg
  • 4-5 dl naturell Keso
  • 2 tsk honung
  • 2 dl mjölk
  • 1-2 tsk rosmarin, gärna färsk om du har tillgång till det
  • 1 tsk salt
  • 2 dl valnötter
Servera tillsammans med en grönsallad eller tomat och gurka från växthuset.

Så gör du pajdegen:

  • Sätt ugnen på 200°C och blanda ner tärningar av smör i en bunke. Tillsätt mjöl och blanda runt med händerna till en smulig massa. Tillsätt vatten och knåda till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform (30 cm) och nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i kylskåpet i omkring en halvtimme. Grädda mitt i ugnen i omkring 10 minuter.
  • Sänk temperaturen till 175°C.

Så gör du fyllningen:

  • Under tiden som pajen är i kylskåpet kan du koka polkabetorna. Tvätta dem innan de hamnar i vattnet, men behåll skalet på så bevaras färgerna bättre. Skala och skär polkabetorna i mindre bitar när allt är genomkokt.
  • Blanda ägg, keso, mjölk och kryddor i en bunke.
  • Dela getosten i mindre bitar eller smula den rakt i pajskalet.
  • Lägg ut polkabetorna bland getosten och häll över fyllningen.
  • Grädda mitt i ugnen på 175°C i cirka 40 minuter.
  • Rosta hackade valnötter i en torr stekpanna och toppa pajen när den är klar.
  • Servera tillsammans med en grönsallad eller andra grönsaker.
Ta med pajen i en matlåda ut i skogen. Utmärkt att äta både varm och kall.
Så slipper du kållarverna
Bo offgrid i ett tinyhouse