Preppa smart – vad behöver du egentligen?

Kriget i Ukraina har fått många människor att fundera över sin egen beredskap, men trots världsläget så påverkas inte Sveriges direkta förmåga att förse invånarna med mat, vatten och förnödenheter. Däremot är det smart att se över möjligheterna att klara sig på egen hand.
Oavsett om du planerar för det värsta eller bara vill förbättra möjligheterna att klara dig på egen hand vid ett strömavbrott kan det vara smart att förbereda sig enligt femstegsprincipen: värme, vatten, mat, kommunikation och sanitet. I den ordningen.

Värme: Vintertid eller egentligen året om blir det snabbt kallt inomhus om strömmen går. En vanlig lägenhet eller villa, särskilt med flera ytterväggar kyls snabbt ut när värmepumpen stannar. Allra bäst förberedd blir du och du har möjlighet att skaffa dig en alternativ värmekälla, exempelvis en kamin eller kakelugn (och bunkra mycket ved). Det funkar också med en skorstenslös gasol- eller fotogenkamin, men glöm inte att tänka på ventilationen. Har du inte tid, plats eller ekonomisk möjlighet så kan varma kläder och sovsäckar fungera som ett alternativ. Glöm inte något varmt att sova på.
Vatten: Vid ett strömavbrott eller annan samhällsstörning kan dricksvattnet försvinna i kranen. Se därför till att skaffa hem dunkar så att du kan lagra vatten på en så mörk och sval plats som möjligt för at ha något att dricka i en krissituation. Ett bra riktvärde kan vara att lagra 10 liter vatten per person och dag, alltså 40 liter per dygn för en familj på fyra. Har du inte plats för detta kan man minska lagringsvolymen till 10 liter per dygn. Åt hela familjen.

Glöm inte att skriva datum när vattnet fylldes på. Rent vatten håller i åtminstone ett halvår om du förvarar dunkarna mörkt och svalt där bakterier inte trivs.
Mat: Kanske inte det första man tänker på, men livsmedel tar snabbt slut i matvarubutiken om leveranserna uteblir. Tänk minst en vecka, gärna två och lagra sådant som håller länge som du också använder i vardagen. Hellre bönor, linser och krossade tomater än smaklösa konserver på burk. Tänk på att lagra sådan mat som du vanligtvis äter i vardagen, både för smakens skull och för att veta hur livsmedlen kan kombineras.
Bäst förberedd är den som ständigt använder den äldsta lagrade burken i sitt utökade skafferi i vardagsmaten och sedan köper en ny exakt likadan som placeras längst bak på hyllan. Helt enkelt en naturlig rotation i vardagen.
Kommunikation: Hur tar du del av samhällets information vid en samhällsstörning och hur kan du kontakta familj, släktingar och vänner om telefonen och internet inte fungerar? Det kan vara smart att se över olika sambandslösningar redan i förväg och preppa för att kunna ladda mobiltelefoner och annan teknisk utrustning innan en samhällsstörning inträffar.

Sanitet: Hur går du på toaletten vid en krissituation och hur kan du diska och sköta din personliga hygien? Utvärdera hushållets och grannskapets möjligheter att skaffa sig en campingtoalett, gräva ett hål i trädgården eller varför inte använda ett klassiskt utedass.
Vid ett långvarigt strömavbrott slutar vatten- och avloppsnätet att fungera och då kan man inte använda den vanliga toaletten på samma sätt som vanligt. Det finns därför all anledning att planera för ett sådant avbrott innan det händer på riktigt.
Sju saker att köpa hem som förbättrar dina förutsättningar markant:
Vattendunkar för att kunna lagra dricksvatten på en mörk och sval plats i källaren eller i ett förråd. Har du inte möjlighet att lagra vatten (för varmt i lägenheten) bör du åtminstone köpa hem dunkar då dessa snabbt tar slut i butiken när alla behöver hämta vatten på en och samma gång. Välj hellre mindre 10 liters dunkar än stora besvärliga 20 liters dunkar som är tunga och svåra att hantera

Utökat skafferi: Skaffa hem ordentligt med livsmedel, bönor, ärtor, majs, linser, pasta, ris och praktiska smaksättare på burk (pesto, soltorkade tomater och pickles) för att helt enkelt kunna äta dig mätt under ett par veckors tid utan att behöva gå till affären.


Sjukvårdsprylar och mediciner: Att vara väl förberedd med ett rejält första hjälpen kit kan vara skillnaden mellan liv och död vid en allvarlig olycka. Se också till att köpa hem vanliga smärtstillande läkemedel och sådan medicin som du har blivit förskriven av läkare. Det är inte meningen att bunkra, men det är heller inte dumt att ha sådan beredskap hemma.


Powerbanks och batterier: För att kunna ladda mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Skaffa gärna en lite kraftfullare Powerstation med 220 volts inverter om du behöver ladda eller driva elverktyg eller datorer och lite mindre powerbanks för att enbart kunna ladda telefonen. Det kan också vara smart att se över batteriförrådet för att ha batterier hemma till radioapparaten (till flera byten) och brandvarnarna.

Stormkök: Skaffa ett komplett friluftskök som drivs på gas eller flytande bränsle med tillhörande grytor för att kunna värma vatten till kaffe eller te, laga mat och värma diskvatten. Välj hellre ett friluftskök från en kvalitetstillverkare än från en lågpriskedja.

Vevradio eller batteriradio: En bra vevradio eller en pålitlig batteriradio (kanske båda delar) är en bra försäkring för att kunna ta del av samhällets information på Sveriges Radio P4. Många vevradios går att ladda upp med USB och fungerar också som ficklampa.

Ficklampa eller pannlampa: Ett utmärkt hjälpmedel att använda när strömmen går. Har man en gång börjat att använda pannlampor så kan man inte vara utan dem. Exempelvis när man hämtar ved i den mörka vedboden, traskar fram till ytterdörren från bilen när man glömt tända ytterlampan eller när propparna i elskåpet gått och det är kolsvart i garderoben.
Lycka till!
1 kommentarer