Preppingtips 13: skaffa sandsäckar innan du behöver dem

3 februari, 2022
Kategori:

Den senaste tidens höga vattenstånd har fått ödesdigra konsekvenser på många håll i landet. Är det inte höga vattennivåer längs kusten så är det snösmältningsproblematik eller regn i fjällvärlden. Bästa sättet för att vara väl förberedd är att köpa hem sandsäckar och fylla dem redan i förväg. Långt innan du behöver dem på riktigt.

Höga vattennivåer blir allt vanliga oavsett om man bor längs havet eller uppe i fjällvärlden.

Den är ingen hemlighet att det är svårt att få tag på sandsäckar i en skarp situation. Inte ens i Stockholmsområdet går det att åka förbi någon bygghandel spontant och köpa sandsäckar eftersom få sådana butiker ens har sandsäckar på lagerhyllan. På nätet däremot finns det ett större utbud, men ofta måste du köpa flera hundra säckar och det kan vara svårt att ens få handla som privatperson då många av företagen är grossister.

En helt översvämmat och ofarbar väg i Halland.

Köp minst dubbelt som många som du tror

En bra inställning när man skaffar sandsäckar är att köpa minst dubbelt så många som man tror att man behöver. Det finns både sandsäckar i plast som står emot vatten helt och hållet och produkter i HDPE, en slags termoplast av polyeten som görs av petroleum och slutligen säckar i juteväv. Alla tre fylls med sand eller grus och väger, beroende på säckens storlek mellan 10-20 kg vardera. Du försluter dem enklast med buntband eller säckbindare (najtråd).

Köp minst dubbelt så många sandsäckar som du tror att du behöver. Glöm inte att också köpa hem grus för att kunna fylla säckarna med innehåll.

Hydrobarriärer

En lättare variant är så kallade hydrobarriärer som skyddar mot vatten tack vare en absorberade process där innehållet i säckarna, som består av trä och superabsorberade polymer (SAP) suger åt sig vatten först när säckarna ligger på plats. Fördelen med hydrobarriärer är att de är lätta att hantera, väger bara 0,5 kg vardera så länge de är torra. Säckarna absorberar upp till 20 liter vatten vardera, det tar mellan 2-3 minuter innan säcken är mättad och därefter behåller den sin funktion i upp till tre månader. Nackdelen är såklart att säckarna är svåra att återanvända. Det finns både lite längre hydrobarriärer på 1450 mm (röda) och kortare varianter (blå) som är 600 mm långa och lättare att hantera.

Hydrobarrärar är lättare att flytta och behåller sin funktion i uppemot tre månader.
Det finns också lite mindre barriärer som bara väger några hundra gram vardera.

Eftersom det krävs ganska många sandsäckar för att hindra vattenmassor från att tränga in på en fastighet kan man kombinera sandsäckar som muras upp likt tegelstenar vars förband längs omlott så att skarvarna inte hamnar på samma ställe med presenningar och engångspallar. Saknar du sandsäckar så kan du fylla örngott med sand och på så sätt hindra vatten från att tränga in genom ett särskilt utsatt fönster. Hemgjorda sådana säckar är ingen lösning för stora ytor då det går åt väldigt många sandsäckar för att bygga en hållbar mur.

Kombinera gärna sandsäckar med plast, pressingar och engångspallar.

FAKTA: Vissa kommuner tillhandahåller sandsäckar om det blir översvämning, men oftast räcker säckarna föga och dessutom är det tungt att flytta dem.

Vissa kommuner tillhandahåller sandsäckar till allmänheten. Tack vare läget längs Ljusnan är Ljungby kommun en förebild.
Spana efter norrsken långt ner i södra Sverige
Odla sötpotatis i Sverige