Preppingtips nummer 1: skaffa en alternativ ugn

6 oktober, 2021

Krisberedskapsveckan som syftar till att öka svenskarnas förmåga att klara sig på egen hand vid en samhällsstörning är precis avslutad vilket fick mig att fundera på varför vi bara använder en enda vecka om året till att diskutera krisberedskap. Mitt råd är istället att diskutera prepping och krisberedskap 365 dagar om året.

Med en enkel Omniaugn kan du baka kakor och bröd också vid ett strömavbrott.

Med start idag kommer jag varje vecka att skriva ett nytt inlägg på bloggen Lev som en bonde där jag tipsar om en ny vinkel på hur du kan öka din egen krisberedskap. Det innebär åtminstone 52 preppingtips fram till dess att krisberedskapsveckan arrangeras nästa gång 2022. Tipsa gärna en kompis som du tycker bör bli bättre förberedd och följ utmaningarna efterhand. Femtiotvå enkla tips som gör vardagen roligare samtidigt som de förbättrar dina möjligheter att klara dig på egen hand när samhället krisar.

Skaffa ett smidigt friluftskök

Först av allt bör du skaffa dig ett enkelt friluftskök, gas eller flytande bränsle spelar ingen roll så länge du har tillräckligt mycket bränsle hemma som gör att du klarar dig i ett par veckor.

Ett klassiskt Trangiakök ger dig möjlighet att laga mat också vid ett strömavbrott.

Trangiaköket är en smidig klassiker liksom Primus Stove Kit där allt ingår: grytor, brännare och lock som ryms i en och samma påse. Genom att komplettera friluftsköket med en ugn kan man tillaga gratänger, baka en kaka eller göra en hemgjord lasagne också under ett strömavbrott. Vill du inte köpa en Omniaugn (kostar omkring 500 kr) kan du lösa ugnsfrågan på andra sätt. Förslagsvis med en egen vedspis i köket om du bor i eget hus, vilket ger både värme, matlagningsmöjligheter och en hemtrevlig miljö.

Med hjälp av en vedspis kan man både värma huset och laga mat.

Det finns dessutom vikbara reflektorugnar som innebär att man kan baka pajer, bröd och gratänger vid sidan om en eld och stora gjutjärnsgrytor som du sätter rakt över en glödbädd för att kunna baka bröd, kakor och gratänger utomhus.

Med hjälp av en reflektorugn kan du baka kakor och tillaga mat vid sidan om en eld.

Fördelarna med en egen ugn är att du dessutom kan lyxa till friluftslivet i vardagen och njuta av en nybakt kaka ute i skogen samtidigt som du är bättre rustad för en samhällsstörning.

Lycka till!

 

 

 

 

Så stöttar du upp hallonen
Därför ska du stanna hemma i en krissituation