Preppingtips nummer 10: använd husbilen eller husvagnen vid en samhällsstörning

28 december, 2021
Kategori:

Många som oroar sig över att inte kunna hålla värmen inomhus vid ett strömavbrott och saknar ett lämpligt friluftskök glömmer bort att inkludera husvagnen, husbilen eller båten i säkerhetstänket. Kompletta små hus som fungerar alldeles utmärkt i en krissituation.

Fördelen med husbilar och husvagnar är att de fungerar utmärkt som nödboende även under vintern. Inte alls lika behändigt som på sommaren, men fullt möjligt.
Husvagnsköket är rymligt och välgenomtänkt även i ganska små kompakta fordon.

Den som aldrig satt foten i en husbil eller husvagn förut slås ofta av den fantastiska funktionaliteten som präglar moderna campingfordon där säng, kök och toalett ryms på några enstaka kvadratmeter.

Med solpaneler på taket kan man ladda fordonets 12-voltsbatterier. 

Många fritidsfordon är utrustade med solceller och avancerade uppvärmningssystem som drivs med gasol eller dieselvärmare. Kompletta offgridboenden som fungerar lika bra i skogen som på uppfarten i stan. Många båtar har dessutom kompletta lösningar för vattenrening där besättningen kan leva offgrid i flera veckor.

För att minimera värmeläckaget i en husbil kan man isolera dörrarna med extra vinterisolering. Det är också smart att hänga upp en filt mellan bodel och förarutrymme då hytten kyler resten av bodelen under vintern.

Nackdelen är såklart att det är svårt att bo i husbilen under någon längre tid om man saknar möjlighet att fylla på med bränsle. Ett bra tips är att ha ett par extra tuber med gasol hemma och alltid lämna bilen fulltankad. Dessutom kan det vara smart att ha ett par jeepdunkar med diesel hemma. På så sätt klarar du dig i åtminstone i en vecka eller två även när det är riktigt kallt ute.

Fyll alltid på gasoltuberna i husbilen och ha ett par extra fulla gasoltuber hemma.

Ett praktiskt tips för att förbättra offgridegenskaperna är att komplettera bilen med ett vattenreningssystem som innebär att du kan pumpa upp vatten från en sjö och filtrera i husbilen.

En dränkbar vattenpump som drivs med 12 volt hjälper dig att pumpa upp vatten från en sjö.

Till skillnad från att stanna kvar inomhus utan några uppvärmningsmöjligheter är det betydligt varmare i husbilen, där man dessutom bor tätt tillsammans och värmer upp det minimala utrymmet gemensamt. Varje människa alstrar i princip lika mycket värme som ett brinnande ljus, uppskattningsvis 100 watt per person. Se alltid till att ha husbilen eller husvagnen komplett (bortsett från under vintern då man måste tömma vattentankar och vattenpump för att undvika frostskador). Alltihop klarar köldgrader på utsidan, men då måste det vara plusgrader i bodelen.

Det går alldeles utmärkt att bo i en plåtis även mitt i vintern. Isolera gärna bakdörrarna för att minska kalldraget, med hjälp av särskilda isolermattor. Just de här kommer från Kama Fritid.

Förklaring: Offgrid betyder att du är frånkopplad från elnätet och tillverkar din egen elektricitet.

   

Vandra året om
Baka pinnbröd i vinter