Preppingtips nummer 14: Bunkra vatten solidariskt

22 mars, 2022
Kategori:

Ända sedan telefonkatalogernas tid då det fanns krisberedskapstips tryckt i varenda telefonkatalog lyfts då och då rådet att använda badkaret som vattenreservoar när vattentillgången sinar. Men vad händer om alla fyller sina badkar samtidigt?

Badkaret kan användas som en enorm vattenreservoar i de hem där det fortfarande finns kvar.

I grund och botten handlar badkarsfrågan om att samla vatten solidariskt när vattentillgången inte fungerar som normalt. Allra bäst förberedd är den som redan har vatten lagrat i dunkar på en mörk och sval plats i källaren eller i garaget, men om kommunen signalerar att vattnet snart kommer att stängas av. Hur gör man då?

En enorm vattenreservoar 

Det klassiska tipset att fylla badkaret med vatten är rent teoretiskt en utmärkt idé. Få människor har möjlighet att lagra så mycket vatten på något annat sätt, ett helt vanligt badkar rymmer mellan 150 – 200 liter vatten vilket gott och väl räcker åt en familj i flera dagar. Bekymret är att om alla öppnar sina vattenkranar samtidigt så räcker inte vattentrycket ens i vardagen, knappt åt någon. Det kan alla som bor nära en stor festival intyga då uttaget av vatten plötsligt flerdubblas och det blir vattenbrist i kommuner som annars har gott om dricksvatten. Därför gäller det att tänka solidariskt, precis som när det handlar om att skaffa mat, hamstra bränsle (du behöver kanske inte fylla tio jeepdunkar samtidigt) eller vad som helst. Lagra, bunkra och förberedd dig sparsamt så att vattnet, maten, läkemedlen och bränslet räcker till fler än bara några få.

Tänk på att många badkar läcker mer än vad man kan tro. (Även när pluggen sitter korrekt i avloppet:-)

Så förbereder du dig på vattenbrist

Allra bäst är att i god tid skaffa hem vattendunkar (livsmedelsgodkända sådana) och fylla upp dem med dricksvatten. Räkna med att lagra tio liter vatten per person och dygn på en mörk och sval plats i huset eller förrådet till lägenheten. Man kan också ha några tomma vattendunkar hemma, kanske till och med sådana som trycks ihop och därmed inte tar så mycket plats (naturligtvis sämre än att ha dunkarna fulla med vatten). Om kommunen signalerar ett planerat driftstopp kan du med fördel fylla dina tomma dunkar med vatten eller fylla ett par vattenkannor, hinkar eller några stora grytor med vatten. Det är nämligen stor skillnad på att tappa upp 40 liter vatten åt gången än flera hundra liter samtidigt. Har du ingen annan reservoar så kan badkaret fungera hjälpligt, men eftersom många badkar läcker betydligt mer än vad man kan tro är det ingen pålitlig vattenreservoar. 

 

 

 

 

 

 

 

Koka egen björksavssirap
Lär känna dina grannar