Preppingtips nummer 2: tillräckligt mycket djurfoder hemma

14 oktober, 2021
Kategori:

Oavsett om du har hund, katt, kanin, hamster eller häst så behöver även de mat och vatten i en krissituation. Se till att alltid ha ett par säckar torrfoder hemma och se över vattenförsörjningen oavsett om du bara har en katt eller en större djurbesättning. Hur länge skulle dina djur klara sig utan en fungerande foder- och vattenförsörjning?

Hur mycket mat äter egentligen en katt?

Det är ingen hemlighet att många av de transporter som vi är beroende av i vardagen stannar av i en krissituation. Åtminstone initialt innan orsaker och samband analyserats och logistiken hittat andra vägar. Ett bra sätt för att vara bättre förberedd på en samhällsstörning oavsett om det handlar om ett strömavbrott, omfattande transportstrejker eller bränslebrist är att helt enkelt ha mycket mat hemma. Fördelen med att köpa mycket foder på en och samma gång är att man kan pressa priserna och passa på när priset är lågt.

Ju mer djur du har desto viktigare är det att bunkra tillräckligt mycket djurfoder.

Planera för åtminstone en månad

Ett bra räkneexempel är att åtminstone ha foder hemma för en månad utöver den tid som normalplaneringen omfattar. Det innebär att det oftast räcker med att skaffa hem ytterligare en eller ett par säckar foder utöver det du häller upp i fodertunnan för daglig utfodring.

Multiplicera mängden foder i fodertunnan med så många månader som du vill ha beredskap för att klara dig på egen hand.

Räkna gärna ut hur mycket foder som går åt under en vanlig månad och multiplicera den mängden med ett eller två beroende på hur länge du vill klara dig på egen hand utan att behöva åka och handla. Ju mer djur du har desto viktigare är det att vara noga förberedd. Tänk också på att förvara fodret torrt för att undvika skadedjur och vattenskador.

Även höns kräver foder under vinterhalvåret.

Glöm inte bort vattenförsörjningen oavsett om det handlar om några deciliter om dagen till en katt eller flera hundra liter till en mindre djurbesättning. Du som driver djuruppfödning professionellt bör utöver klassisk foderbunkring inför vintern också se över möjligheten att hämta vatten från en extern vattentäkt. Glöm inte bort att preppa bränsle till vattenpumpen och se över vilka möjligheter du har att transportera – och lagra – vatten i tank under flera veckors tid.

Skulle det gå att bunkra vatten i stora tankar på gården precis som man gör i södra Europa?
Med hjälp av en dränkbar 12-volts vattenpump, en trädgårdsslang och ett bilbatteri kan man pumpa vatten från en ytvattentäkt eller brunn.

 

Preppingtips nummer 3: skaffa en rejäl portabel kraftkälla
Så stöttar du upp hallonen