Preppingtips nummer 3: skaffa en rejäl portabel kraftkälla

Oavsett om du bara behöver ladda mobilen eller rentav vill ha kraft för att ladda batteridrivna elverktyg är den nya tidens kraftpaket, rejäla powerstations ett bra sätt för att förbättra krisberedskapen. Glöm inte att skaffa solceller så du kan ladda kraftkällan under ett långvarigt strömavbrott.

Ett bra sätt för att bestämma hur stor kraftkälla du behöver är att addera vilka enheter som behöver laddas. Utöver mobiltelefoner kan man också behöva ladda radioapparater, klockor, gps-enheter, termometrar, hörapparater, glukosmätare och annan nödvändig utrustning. Tänk på att enkla powerbanks (minst 5000 mAh) bara räcker för att ladda mobiltelefoner några få gånger. Kraftfullare nödladdare kan däremot användas både för att driva enheter via USB och för att ladda elverktyg och datorer via enhetens inverter, alltså en omvandlare som gör om spänningen i batteriet till 220 volt.

Så räknar du ut hur många gånger du kan ladda en mobiltelefon
Energin som lagras i en powerbank anges i mAh, milliamperetimmar. För att räkna ut hur många laddningar en powerbank räcker till dividerar du dess mAh med mobilens eller surfplattans batterikapacitet. Du hittar siffran i instruktionsboken.

Teoretiskt sett räcker en powerbank på 20 000 mAh till åtta laddningar om mobiltelefonens batteri kräver 2500 mAh (20 000 mAh/2500 mAh = 8). Vanligtvis sjunker effekten i powerbanken ganska snabbt och ger oftast bara en 70 % effekt, vilket innebär att en ganska kraftfull powerbank på 20 000 mAh i själva verket bara levererar runt 14 000 mAh, något som i sin tur räcker till fem fulla laddningar. Ju äldre powerbanken blir, ju snabbare tappar den effekt.

Skaffa portabel ström för alla tillfällen
Ett bra sätt för att förbättra uthålligheten markant, oavsett om du vill kunna ladda elektriska apparater i en krissituation eller vill ha med dig en rejäl powerbank i bilen under älgjakten är att skaffa en kraftfull powerstation som fungerar som ett slags mobilt vägguttag. Nackdelen är att ju mer kraft enheten genererar desto tyngre blir den. Exempelvis väger EcoFlow River Max 7,7 kg och genererar 600 watt (1200 watt som peak) med en batterikapacitet på 576 Wh.

Konkurrenten Super-X från Americantools i Norrköping i motsvarande storlek (Mini 500 Lithium) väger 7,5 kg och genererar 500 watt (1000 watt i peak under 3 sekunder) och 524 Wh vilket räcker för att ladda enkla elverktyg, tänk skruvdragare och för att köra datorer och mindre elförbrukare via 220 volt. Det finns dessutom betydligt större enheter, exempelvis Super-X i både en 1000 watt litiumversion och en 1500 litiumversion där den senare kan driva vattenkokare, elplattor och mikrovågsugn. Men smakar det så kostar det. Räkna med omkring 15 000 kronor för en Super-X 1500 Litium, 6 900 kronor en Super-X Mini 500 Litium och 6 795 kronor för en EcoFlow River Max. Yeti 200X från Goal Zero kostar omkring 3300 kronor.
0 kommentarer