Preppingtips nummer 4: lagra vatten

2 november, 2021
Kategori:

Även om det är relativt lätt att lagra mat och förnödenheter för att klara sig på egen hand i upp till en vecka är det betydligt svårare att förbereda sig på en vardag utan rinnande vatten. Så här gör du för att åtminstone ha tillräckligt mycket vatten att dricka.

När vattnet inte längre rinner som vanligt i kranen kan det vara bra att ha en plan för hur man får tag på dricksvatten.

Den är ingen hemlighet att vattenförsörjningen är en av de större utmaningarna vid en samhällsstörning oavsett om man bor i lägenhet eller villa. Med egen brunn kommer man visserligen runt problematiken med ett strilande kommunalt vattenledningsnät, åtminstone så länge man har ström för att driva vattenpumpen, men vid omfattande strömavbrott är man i princip lika utlämnad på landsbygden som i stan. Fördelarna med att bo på landet är att man enklare kan hämta och rena vatten från en ytvattentäkt eller fylla dunkar hos en granne (med egen grävd brunn) där man kommer åt vattenspegeln genom att sänka ner en hink i brunnen. I stan är man däremot helt utlämnad till att fylla vatten från tillfälliga vattenposter eller i bästa fall använda vatten som du lagrat i frysen eller i dunkar i källaren.

På landsbygden är det generellt lättare att få tag på färskvatten från en källa, rinnande vattendrag eller sjö.

Med hjälp av 3 nedanstående steg förbättrar du din egen krisberedskap markant. Har du inte börjat förbereda dig på en samhällsstörning så är det hög tid nu. Åtminstone skaffa dunkar.

Vid en kommunal ”vattenkiosk” kan man fylla på vatten om vattenledningssystemet inte fungerar som vanligt.

1). Fundera igenom hushållets vattenförsörjning. Hur får du tag på vatten vid en samhällsstörning? Tänk igenom olika tänkbara scenarion i olika tidsintervall. Hur klarar jag vattenförsörjningen kortsiktigt, exempelvis vid en vattenskada under en kortare period, låt säga ett eller två dygn? Vad händer om det inte kommer något vatten ur kranen i tre dagar, en vecka, två veckor?

Hur får du tag på dricksvatten vid en samhällsstörning?

2). Skaffa hem dunkar för att kunna hämta vatten från en kommunal tankbil om vattenförsörjningen avstannar. Det är inte ovanligt att räddningstjänsten eller vattenbolaget öppnar upp kommunala serviceanläggningar (skolor, brandstationer och idrottshallar) där man kan hämta vatten vid en samhällsstörning. Men då krävs egna kärl och de dunkar som vanligtvis säljs i handeln tar snabbt slut då alla behöver vattenkärl samtidigt.

Dunkar med dricksvatten i källaren.

3). Fyll upp dunkar med vatten och förvara dricksvatten i ett svalt, mörkt rum. Ju mörkare och svalare desto bättre då bakterier generellt inte gynnas i en mörk kall omgivning. Det ska givetvis inte frysa. Saknar du en lämplig plats för att förvara vatten svalt kan du frysa in PET-flaskor med dricksvatten i frysen. Det frusna vattnet fungerar då som isklampar i frysen (utmärkt vid ett strömavbrott) samtidigt som du kan dricka vattnet när det tinat.

Skaffa gärna vattendunkar med stora lock så att det blir enklare att rengöra dunkarna.

Glöm inte bort att skruva av locket och låt dunkarna ”lufta” i ett par veckor innan du använder helt nya dunkar. På så sätt minskar risken för att vattnet smakar plast. Det kan också vara smart att diska ur dunkarna noggrant innan du fyller upp med vatten.

Tänk på att cirkulera vattnet i dunkarna var sjätte månad. Diska ur dunkarna och skölj dem noggrant innan du fyller på med nytt kranvatten. Är du osäker på om vattnet är drickbart när du väl ska använda det kan du mycket väl koka vattnet.

Saknar du helt svala lagringsmöjligheter och måste förvara vattnet i rumstemperatur kan man behöva cirkulera vattnet oftare. Ju svalare och mörkare du har möjlighet att lagra vatten desto mer sällan behöver du byta det.

Lästips: https://blogg.land.se/lev-som-en-bonde/bunkra-eget-vatten/

 

 

 

Preppingtips nummer 5: håll värmen inomhus
Pumparöra med grillad paprika